Preţurile la raft ale alimentelor de bază, cu excepţia fructelor şi legumelor sezoniere, au crescut, în medie, cu 1,53%, sub pragul asociat majorării TVA, în august comparativ cu luna iunie, arată o analiză realizată de Consiliul Concurenţei pe baza datelor furnizate de şase mari reţele comerciale, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Conform datelor centralizate, produsele non-sezoniere care au înregistrat creşteri ale preţurilor mai mari decât majorarea TVA sunt următoarele: carne tocată (+4,93%), drojdie (+3,11%), iaurt (+2,75%), pâine (+2,78%), cozonac (+18,40%), ouă (+1,85%), smântână (+4,35%), zahăr (+5,45%) şi unt (+4,03%).
În acelaşi timp, scăderi ale preţului la raft au fost observate pentru următoarele categorii de bunuri: pulpă de porc cu os (-2,52%), pulpă de porc fără os (-2,03%), spată de porc (-2,19%), margarină (-3,77%), usturoi (-3,51%), făină (-1,9%), fasole (-0,69%), bulion (-0,14%) şi orez (-0,09%).
La categoria de bunuri sezoniere (legume şi fructe) s-au înregistrat evoluţii mai pronunţate. Astfel, preţurile au scăzut pentru prune (-61,34%), pepene (-46,17%), struguri (-41,38%), ardei Bianca (-31,92%), ardei Kapia (-22.01%), cartofi (-30,75%), ceapă (-32,74%), dar au crescut la castraveţi (22,03%), mere Golden (21,98%) şi mere roşii (22,25%).
Potrivit autorităţii de concurenţă, preţurile alimentelor din coşul de consum, care include atât produsele sezoniere, cât şi non-sezoniere au scăzut, în medie, cu 4,18%, în luna august faţă de iunie, în special datorită fructelor şi legumelor de vară, al căror preţ a scăzut semnificativ.
“Aşa cum era de aşteptat, preţurile produselor sezoniere au scăzut. În ceea ce priveşte preţurile celorlalte alimente din coşul zilnic de consum, am observat creşteri sub cele care rezultă din modificarea TVA, ceea ce înseamnă că marii retaileri şi furnizorii lor au absorbit o parte din majorări, în luna august. Acest lucru arată că piaţa şi concurenţa funcţionează, întrucât companiile se luptă să îşi păstreze clienţii, cu preţuri atractive. De altfel, preţurile alimentelor au crescut mai puţin decât preţurile produselor nealimentare sau serviciilor. Noi vom monitoriza în continuare preţurile alimentelor de bază, care sunt influenţate, pe lângă creşterea TVA, şi de alţi factori cum sunt preţurile carburanţilor şi energiei electrice. Dincolo de acest vârf al inflaţiei, creşterea preţurilor în România este rezultatul deficitului bugetar mare, iar pentru a asigura stabilitatea preţurilor trebuie să respectăm calendarul reducerii acestuia”, a declarat, în comunicat, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Analiza a fost realizată pe baza datelor transmise de către principalii şase retaileri (Auchan, Carrefour, Kaufland, Lidl, Profi şi Selgros) şi include bunurile alimentare de bază aflate sub incidenţa Ordonanţelor de Urgenţă ale Guvernului de plafonare a adaosurilor comerciale (OUG 67/2023, OUG 89/2023 si OUG 5/2024). Aceste acte normative stabilesc măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 46 de grupe de alimente de bază şi sunt valabile până la data de 30 septembrie 2025.
Cota de TVA la alimente de bază a crescut, din august, de la 9% la 11%.