Consiliul Concurenței a obținut o victorie importantă în instanță, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a confirmat definitiv că firmele CLAAS Regional Center Europe și CLAAS Global Sales au încălcat Legea Concurenței prin fixarea prețurilor de vânzare ale utilajelor agricole marca „Claas”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cele două companii fac parte dintr-un grup de nouă firme sancționate de autoritatea de concurență în anul 2020, cu o amendă totală de 126,9 milioane lei, pentru înțelegeri anticoncurențiale privind stabilirea prețurilor în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.
Potrivit investigației derulate de Consiliul Concurenței, firmele sancționate au eliminat concurența dintre ele prin coordonarea comportamentului comercial și stabilirea comună a prețurilor de vânzare pentru utilajele și mașinile agricole „Claas” și „Amazone”.
Companiile amendate în cadrul acestei investigații sunt:
-
CLAAS GLOBAL SALES GmbH – 65,6 milioane lei
-
AMAZONE-WERKE H. Dreyer GmbH & Co. KG – 28,7 milioane lei
-
CLAAS REGIONAL CENTER SOUTH EAST EUROPE S.R.L. – 20,5 milioane lei
-
SERV CLASS S.R.L. – 4,2 milioane lei
-
AGROCOMERT HOLDING S.A. – 2,7 milioane lei
-
PROINVEST S.R.L. – 2,7 milioane lei
-
PROAGROSERVICE S.R.L. – 1,3 milioane lei
-
URSA MARE COMPROD S.R.L. – 850.699 lei
-
TEHNOLAND S.R.L. – 314.046 lei
CLAAS Regional Center Europe și CLAAS Global Sales au contestat decizia de sancționare, însă acțiunile lor au fost respinse, atât de Curtea de Apel București, cât și de Înalta Curte de Casație și Justiție, hotărârea devenind definitivă.
Totodată, instanțele au dat câștig de cauză Consiliul Concurenței și în cazul companiilor Amazone, Serv Class și ProInvest, deciziile fiind definitive.
Alte firme, precum Agrocomert Holding și Ursa Mare Comprod, au recunoscut participarea la practici anticoncurențiale și au beneficiat de reduceri ale amenzilor, fără a contesta decizia. Tehnoland a acceptat sancțiunea fără a depune contestație.
În ceea ce privește compania Proagroservice, Curtea de Apel București a confirmat fapta și vinovăția, dar a redus cuantumul amenzii. Consiliul Concurenței a formulat recurs, care se află în prezent pe rolul ICCJ.