Conserve pentru iarnă: Cum să deshidratezi și să păstrezi fructe și legume cu ajutorul cuptorului cu microunde. Este extrem de simplu

deshidratare Sursa foto: Dreamstime / Rostislav_sedlacekâ

Deshidratarea fructelor și legumelor este o modalitate excelentă de a le conserva prospețimea și gustul pentru o perioadă mai lungă de timp, în mod natural și fără a fi necesar să le adaugi aditivi chimici. Deși tradițional există mai multe metode pentru deshidratarea alimentelor, cum ar fi cuptorul sau deshidratoarele electrice, cuptorul cu microunde este o alternativă care nu numai că permite realizarea acestui proces rapid și simplu, dar păstrează și toți nutrienții concentrați.

Iată cel mai simplu truc pentru a deshidrata fructe și legume în cuptorul cu microunde în câțiva pași simpli, scrie La Nacion.

Prepararea fructelor și legumelor

Primul pas este să selectezi cu atenție fructele și legumele. Acestea trebuie să fie proaspete, coapte, în stare bună, fără lovituri sau daune.

Apoi, trebuie să le speli și să le usuci cu un prosop de hârtie pentru a elimina orice reziduuri de murdărie rămase și să le tai în felii subțiri și uniforme. Acest pas este crucial, deoarece garantează o deshidratare uniformă și eficientă.

Introducerea în cuptorul cu microunde

Odată ce fructele și legumele au fost tăiate în felii, acestea trebuie așezate în mod spațiat (2-3 centimetri între ele) pe o tavă potrivită pentru cuptorul cu microunde. În acest fel, aerul poate circula între bucăți și nu se creează un exces de umiditate.

De asemenea, este esențial să speli minuțios cuptorul cu microunde cu apă fierbinte și săpun neutru înainte de a începe procesul, deoarece orice rest de murdărie, grăsime sau miros concentrat în interior poate afecta gustul și textura alimentelor.

Reglarea timpului și puterii

Timpul necesar pentru deshidratarea fructelor și legumelor variază în funcție de tipul alimentului și de puterea fiecărui cuptor cu microunde. Este recomandat să începi cu intervale scurte de timp la o putere medie. De exemplu, o practică eficientă este utilizarea directă a funcției „dezghețare” timp de 30 de minute, deoarece această opțiune ajută la eliminarea treptată a umidității din alimente.

Pe parcursul acestui proces, este important să muți fructele și legumele la fiecare 10 minute. În acest fel, te asiguri că toată căldura ajunge uniform la părțile alimentelor și le poate deshidrata complet.

În cele din urmă, este esențial să acorzi timp pentru a desfășura întregul proces treptat și să verifici regulat pentru a evita arderea. Cheia este să găsești echilibrul potrivit pentru a obține alimente deshidratate, dar nu carbonizate.

deshidratare
Sursa foto: Pexels

Depozitare și conservare

Odată ce fructele și legumele sunt complet deshidratate, acestea trebuie lăsate să se răcească complet la temperatura camerei înainte de a fi depozitate. Pentru a prelungi durata lor de viață, acestea trebuie păstrate în borcane de sticlă sau pungi ermetice, într-un loc răcoros și întunecat.

Deshidratarea fructelor și legumelor face posibilă consumarea lor în orice perioadă a anului, indiferent dacă este sezonul lor sau nu. Astfel, atunci când vrei să le mănânci, trebuie doar să le înmoi în apă pentru câteva minute și să te bucuri de gustul lor intact.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *