Clasamentul alertelor alimentare 2023: Turcia și Polonia rămân țările cu cele mai multe probe cu reziduuri de pesticide, respectiv Salmonella

pesticide, ciuperci toxice, pexels.com/PhotoMixCompany

168 de notificări au fost emise de statele membre ale Uniunii Europene în legătură cu probe de legume și fructe prelevate din loturi provenite din Turcia, în anul 2023. Notificările au fost făcute în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje ( SRAAF ), gestionat de autoritățile europene, și au relevat probe neconforme cu depășiri ale nivelului maxim de reziduuri de pesticide sau prezența unor urme de pesticide interzise de Uniunea Europeană în produsele care sunt puse pe piața comunitară, potrivit food.ec.europa.eu.

De menționat că Turcia a avut și în 2022 cele mai multe probe cu reziduuri de pesticide în fructe și legume, dar numărul acestora a fost mai mare decât anul trecut: 299

Pe locul doi în clasamentul notificărilor se află o țară europeană, Polonia, cu 153 de raportări, la categoria ”Păsări și produse din carne de pasăre”, probele fiind depistate cu Salmonella. De precizat că, în 2022, Polonia a ocupat tot locul doi în clasamentul alertelor alimentare, dar numărul probelor neconforme a fost 190

China se află pe locul trei, la categoria ”Materiale în contact cu alimentele”, fiind depistate, de autoritățile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din statele membre UE, un număr de 92 de probe cu particule care au pătruns din ambalaj în structura alimentelor. China a ocupat și în 2022 locul trei, dar cu un număr mai mic de probe: 76.

Statele Unite s-au remarcat prin 85 de probe din categoria ”Nuci, produse din nuci și semințe” depistate cu Aflatoxină, o ciupercă toxică. SUA ocupau în 2022, locul cinci, cu 53 de probe cu Aflatoxină.

Egiptul a avut raportate, la nivelul Uniunii Europene, 84 de probe cu reziduuri de pesticide în fructe și legume. În 2022, Egipt era pe locul opt, cu 40 de probe neconforme, cu reziduuri de pesticide în fructe și legume.

India, 51 de probe de ”Ierburi și condimente”, cu reziduuri de pesticide. În 2022, India era menționată pe locul nouă, dar la categoria ”Nuci, produse din nuci și semințe”, infestate cu Aflatoxină, 39 de probe neconforme. 

Tot India, 48 de probe din categoria ”Cereale și produse de panificație”, cu reziduuri de pesticide. 

Din Nigeria au provenit 38 de probe din categoria ”Nuci, produse din nuci și semințe”, cu Salmonella. Nigeria a fost menționată în 2022 pe locul patru, la aceeași categorie, cu 66 de probe infestate cu Salmonella. 

Din Ecuador au provenit 36 de probe din categoria Crustacee, infestate cu bacteria Vibrio spp. În 2022, Ecuador nu figura în clasamentul alertelor alimentare.

Reziduuri de pesticide au fost depistate și în probele de ”Cereale și produse de panificație” din Pakistan: 34 de probe. Nici Pakistan nu figura în acest clasament, în 2022.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *