Un nou studiu realizat de cercetătorii de la City of Hope, una dintre cele mai avansate organizații de cercetare și tratament al cancerului din Statele Unite, sugerează că suplimentele pe bază de ciuperci champignon pot contribui la încetinirea și chiar la prevenirea răspândirii cancerului de prostată. În cadrul unui studiu clinic de faza 2, participanții de sex masculin care au luat suplimente pe bază de ciuperci champignon au înregistrat o reducere semnificativă a unui tip de celule imune denumite celule supresoare derivare din mieloidă (MDSC), despre care se știe că favorizează dezvoltarea și răspândirea cancerului.
„City of Hope cercetează alimente precum ciupercile champignon, extractul din sâmburi de struguri, rodii, afine și fructe purpurii numite Jamun pentru potențialele lor proprietăți medicinale. Descoperim că substanțele derivate din plante ar putea, într-o zi, să sprijine tratamentele tradiționale pentru cancer și practicile de prevenire”, a declarat Shiuan Chen, Ph.D., profesor și autor principal al studiului publicat în Clinical and Translational Medicine. „Acest studiu sugerează că tratamentele bazate pe «hrană ca medicament» ar putea deveni în viitor parte din îngrijirea cancerului, fiind recomandate pentru toți cei afectați de această boală”.
În cadrul studiilor pe animale, s-a constatat că administrarea extractului de ciuperci champignon a întârziat creșterea tumorilor și a prelungit supraviețuirea
Popularitatea terapiilor naturale pentru tratamentul cancerului – cunoscute sub denumirea de oncologie integrativă – este în creștere pe măsură ce tot mai multe persoane devin conștiente de beneficiile unei abordări holistice în îngrijirea oncologică.
La City of Hope, cercetătorii din laborator colaborează strâns cu medicii, facilitând un flux de informații bidirecțional, astfel încât descoperirile din laborator să ajungă rapid la pacienți, iar observațiile clinice să poată fi studiate din nou pentru a dezvolta tratamente mai eficiente. În cadrul studiilor pe animale, s-a constatat că administrarea extractului de ciuperci champignon a întârziat creșterea tumorilor și a prelungit supraviețuirea, îmbunătățind răspunsul imunitar al celulelor T și reducând nivelurile de MDSC, ceea ce sporește capacitatea sistemului imunitar de a distruge celulele canceroase.
„Unii oameni cumpără produse sau extracte de ciuperci online, dar acestea nu sunt aprobate”
Cercetătorii au analizat și probele de sânge prelevate de la unii participanți la studiul clinic de faza 2, care se aflau sub supraveghere activă și luau suplimente pe bază de ciuperci champignon. După trei luni de tratament, probele arătau o scădere a celulelor MDSC care favorizează tumorigeneza și o creștere a celulelor T și a celulelor ucigașe naturale, anti-tumorale, sugerând că suplimentele de champignon ajută la reconstruirea apărării imunitare împotriva cancerului și la încetinirea progresiei bolii.
„Studiul nostru subliniază importanța consultării unui specialist pentru a asigura siguranța și pentru a evita automedicația cu suplimente fără recomandarea unui profesionist din domeniul sănătății. Unii oameni cumpără produse sau extracte de ciuperci online, dar acestea nu sunt aprobate de FDA. Deși rezultatele noastre sunt promițătoare, studiul este încă în desfășurare. Cu toate acestea, nu ar strica dacă oamenii ar include mai multe ciuperci champignon proaspete în alimentația lor zilnică”, a declarat Xiaoqiang Wang, M.D., Ph.D., cercetător la City of Hope și autor principal al studiului.