Cum poți prepara singur din ingrediente simple un amestec pentru ciocolată caldă. Într-un borcan frumos decorat, poate fi și un dar de Craciun pentru colegi

ciocolata calda amestec de ciocolata calda ingrediente pentru ciocolata calda reteta pentru ciocolata calda daruri de craciun idei de cadouri de craciun foto: dreamstime.com© Fascinadora

Există în comerț diferite mixuri pentru ciocolată caldă, unele dintre ele chiar foarte plăcute și interesante, uneori cu alte adaosuri aromatice de tip scorțișoară, mentă, portocale, ardei iute etc. Eu cumpăr în general tot ce îmi apare interesant în cale, din curiozitate înainte de toate.

Și aceeași curiozitate m-a împins să încerc să amestec diferite ingrediente din care să rezulte o ciocolată caldă nici prea densă dar nici prea lichidă, nici prea dulce dar nici prea amăruie. Și cu o cantitate de lapte care să fie în perfect echilibru cu ciocolata, să nu o acopere.

A învăța să preparăm ceva ce deja există în comerț nu înseamnă să nu mai luăm în considerare oferta, nu e niciodată timp să facem tot ce ne-am dori, inclusiv în zona de gastronomie. Dar a ști ceva ne poate ajuta când fie nu putem sau nu avem chef de ieșit, fie nu găsim ce căutăm, fie avem un buget prea limitat ca să ne permitem mici extravaganțe. Sau, pur și simplu, pentru că a prepara ceva cu propriile mâini reprezintă una din expresiile afecțiunii. Iar dacă dăruim ceva creat cu propriile mâini și în care am pus suflet, dăruim în final atenție și afecțiune, care nu are echivalent în bani.

Vezi detalii

Ce ingrediente putem folosi

În primul rând, cacao, baza ciocolatei calde. Alături de ea, puțin zahăr, pentru o ușoară notă dulce, limitată. Cel brun nerafinat e mai puțin procesat, dar să nu uităm că nivelul caloric este același cu al zahărului alb obișnuit.

Apoi, avem nevoie de un ingredient care să densifice compoziția, iar pentru asta ideal rămâne amidonul – este absolut neutru la gust și în combinație cu apa fierbinte tinde să devină un gel.

Alături de ele, putem adăuga și o cantitate limitată de lapte praf, va conferi un plus de dulceață, prin prezența lactozei, iar în acest caz putem reduce și mai mult prezența zahărului. În plus, merg adăugate în amestec și bucățele de ciocolată neagră, și mai bine dacă sunt obținute dintr-o tablet de ciocolată de calitate. Merg și obișnuitele „picături de ciocolată”, dacă sunt de calitate.

În funcție de preferințe, mai putem adiționa la final amestecul cu scorțișoară, vanilie, cafea instant, coajă liofilitază de portocale, fulgi de ardei iute, făină de nuci, migdale, alune, fictic sau cocos.

De menționat că putem să nu folosim deloc lapte praf, caz în care vom prepara la moment ciocolata cu lapte, și nu cu apă.

Ingrediente pentru un borcan de amestec pentru ciocolată caldă

70 g ciocolată neagră făcută bucăți mici

50 g zahăr brun nerafinat

40 g amidon pentru prăjituri

40 g cacao amară

50 g lapte praf

O lingură din amestecul de ciocolată caldă corespunde unei cantități de 100 g apă. Întâi le amestecăm într-un ibric, apoi îl așezăm pe aragaz la foc mic și când începe să se îngroașe e gata. Trebuie să amestecăm în ibric atât timp cât e pe foc, pentru că având și amidon amestecul se poate prinde dedesubt și izul de arsură poate compromite aroma finală.

Cum așezăm ingredientele în borcan dacă vrem să facem cadou amestecul de ciocolată caldă

Dacă preparăm amestecul pentru consumul propriu și nu ne interesează neapărat estetica, amestecăm toate ingredientele direct într-un borcan cu capac etanș, închidem și asta e tot.

Dacă însă vrem să facem mici daruri folosind această idee, e mai interesant să așezăm componentele amestecului în straturi. Ca să creăm un contrast de culori, începem cu laptele praf dedesubt, peste care adăugăm zahărul, apoi praful de cacao, amidonul, și în final cuburile mici de ciocolată. La final, alte eventuale adaousuri aromatice dintre cele enumerate, deasupra.

Închidem etanș borcanul, legăm cu o panglică frumos colorată, la care eventual adăugăm alte mici decorațiuni sau mică etichetă și asta e tot.

Se poate conserva într-un loc răcoros și uscat închis etanș câteva luni bune.

Eu obișnuiesc de-a lungul anului să nu arunc borcanele de formă mai ieșită din comun, le curăț de etichetele și le pregătesc pentru perioada de sărbători. Așez în ele fie ciocolată caldă, fie amestecuri de condimente pentru vin fiert.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *