Jaume și Genís, doi agricultori din Lleida (Spania) sunt proprietarii unei plantații de migdali. Cu ani în urmă au hotărât să transforme producția convențională într-una ecologică, pentru a reda consumatorilor gustul autentic al migdalelor naturale de km 0. La fel ca și la alune sau fistic, migdala este perfectă atunci când nu călătorește mii de km și nici nu este tratată cu produse chimice. Cinci familii s-au asociat în acest demers și din această acțiune a rezultat Nutstrum, care vinde migdale crude ecologice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Agricultorii au studiat și biotehnologie pentru a afla cum se cultivă și se tratează solul (știați că iarba trebuie atinsă cât mai puțin?) sau au cultivat flori pentru a atrage albinele. Au mers până la a încuraja diverse păsări și animale de a se stabili în livada lor pentru a înlătura – tot pe cale naturală – dăunătorii.
Am discutat cu cei doi asociați doritor să ne explice secretele unei culturi ecologice corecte. Un dialog, la care, vă spun sincer, mi-au dat lacrimile văzând cât de multă pasiune pun acești oameni în poveștiile lor despre pământ, natură, plante și animale.
IC – Pentru început, dacă puteți să ne spuneți numele voastre
— Eu mă numesc Jaume.
— Eu mă numesc Genís și împreună am creat un brand de migdale care se numește Nutstrum.
IC—Este din Reus (întrebam pentru că interviul l-am luat în Reus la o prezentare de produse de km 0 – n.r.)?
— Nu, brandul nostru este din Lleida, în Catalonia. Producem migdale ecologice. Suntem agricultori, ne-am unit cinci familii și am decis să oferim un plus produsului nostru, transformând producția noastră din convențională în ecologică, folosind produse de bază, toate aprobate în agricultura ecologică, într-un mod sustenabil și de proximitate.
IC— Și cum merge acest tip de agricultură? Care sunt dificultățile?
— Ei bine, dificultățile sunt, în primul rând, de ordin fitosanitar. Am eliminat toate produsele chimice și toți îngrășăminții chimici. Analizăm chiar și bălegarul, compostul — tot ce folosim nu trebuie să conțină bacterii. Sunt de la ferme ecologice și produsele fitosanitare sunt toate pe bază de… fosil mineralizat, cum ar fi pământul de diatomee (n.r. – cojile fosilizate de diatomee. Odată cu trecerea timpului, aceste cochilii microscopice, constând în cea mai mare parte din siliciu mineral, s-au acumulat în paturile lacurilor de apă dulce și au format uriașe zăcăminte de siliciu) și produse 100% naturale. Aplicăm la minimum pentru a obține un produs ecologic, sănătos și certificat de aceste mărci de calitate acordate de administrație.
— Folosim și faună auxiliară ca să ne ajute să gestionăm culturile. Suntem într-un proiect în care punem polenizatori locali în niște cutii care ajută la polenizarea naturală a florilor de migdal. De asemenea, avem un alt proiect cu cuiburi pentru păsări răpitoare — le instalăm în livezi ca să atragem aceste păsări să cuibărească acolo și să se reproducă. Asta ne ajută să gestionăm problema șoarecilor și șobolanilor de câmp.
— Menținem covorul vegetal, nu arăm terenul, ca să evităm eroziunea, iar asta favorizează apariția rozătoarelor. Așa că, prin atragerea răpitoarelor, tratăm problema în mod natural. Păsările și animalele care pot părea dezgustătoare — cum ar fi șerpii sau șopârlele — ne ajută și ele. De exemplu, șerpii intră în galerii ca să mănânce șobolanii de câmp. Aceste rozătoare mâncau rădăcinile migdalilor, ceea ce era o problemă foarte gravă. Așa că am reușit să obținem un echilibru natural între prădători și pradă, iar asta ne avantajează.
— Tăiem iarba la minimum, nu atingem solul, așa cum a spus colegul meu, și chiar plantăm specii de flori pentru ca syrfidele și albinele să poată supraviețui tot anul în acea plantație. Adică lăsăm natura să-și urmeze cursul. Sprijinim cu apă de irigare acolo unde avem posibilitatea, ca să obținem un calibru bun și să ajungem la consumator cu cele mai bune caracteristici organoleptice posibile.
— Mai multe vitamine — acest lucru este dovedit —, mai mulți nutrienți, mai multă sănătate oferă migdala crescută astfel decât cele care vin din America, tratate cu sulfați și erbicide, pe care inevitabil le absoarbe și pomul și ajung în migdale. Și trebuie să fim sănătoși, pentru că suntem ceea ce mâncăm. Suntem ceea ce am mâncat. Iar asta este ceea ce ne ajută.
IC— Eu am gustat aceste migdale și sunt foarte bune, foarte diferite față de cele din supermarket. Dar cum le vindeți? Cum le comercializați?
— Ce făceam până acum era să vindeam vrac, fiecare pe cont propriu. Ce am făcut acum a fost să ne unim, cinci familii de agricultori — noi suntem agricultorii care cultivăm aceste migdale — și ne-am unit ca să avem mai multă forță în vânzarea produsului nostru.
— Am creat acest brand și am cumpărat o mașină pentru spargerea cojii migdalelor, pentru sortare și pentru a gestiona tot procesul noi înșine. Ne ocupăm de tot, de la începutul procesului până la vânzare. Ce vrem este să oferim o valoare adăugată acestui produs, aplicând tehnici de agricultură ecologică, așa cum a spus și el.
— Acum am lansat acest brand și am început să ne promovăm. Suntem noi în domeniul vânzărilor, dar suntem la început. Momentan oferim migdale crude. Pe viitor, poate vom încerca și combinații cu cacao sau alte produse ecologice, migdale prăjite, cu sare, cu ulei — în funcție de cerere. Dar deocamdată livrăm migdală crudă, ca oamenii să poată experimenta gustul natural, 100%.