Chiftelele de vinete sunt un preparat simplu, gustos, economic și versatil – putem aromatiza baza din vinete în mai multe feluri. În Italia sunt un preparat tradițional cu diferite interferențe și influențe locale – cu adaos de pește, de carne sau preparate, de ardei iute etc. Redevin mereu actuale de câte ori încep vara să se coacă vinetele. Sunt alternativa perfectă la chiftele de carne, mai ales că și vizual pot fi ușor confundate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Reprezintă o idee inedită și apetisantă de felul doi, se pot prepara și cu sos, în stilul chiftelelor marinate. Dar și fără, alături de o garnitură vegetală sau de o salată verde pe post de garnitură. Pot fi adăugate și între două felii de pâine, pentru un prânz la pachet sau un picnic la iarbă verde. Sau într-o lipie, completând cu frunze de salată, bucățele de omletă și ceva sosuri – ideal făcute in casă.
Pot reprezenta și o gustare sau un preparat de aperitiv. La fel de bine cum pot fi incluse în meniul unui brunch estival sau printre garniturile unui grătar.
Pentru a prepara chiftele de vinete e nevoie de puține ingrediente dar e importantă tehnica de preparare a compoziției: mai întâi, vinetele tăiate cuburi trebuie înăbușite într-o cratiță cu sare, ulei și puțină apă. În acest fel capără gust și pierd prin evaporare lichidul care, altfel, ar trebui scurs înainte de a le amesteca cu restul ingredientelor.
Adăugăm apoi peste ele ou, brânză rasă sau ton bine scurs din conservă, pesmet, ierburi aromatice, sare și piper, dăm formă, le trecem prin pesmet și le prăjim ușor în tigaie.
Ingrediente pentru 4 porții
-
500 g vinete, curățate de cotor
-
80 ml apă
-
1 ou
-
50 g brânză rasă tare sau ton din conservă bine scurs
-
50 g pesmet + extra pentru crustă
-
busuioc, sau, funcție de preferințe, mentă sau pătrunjel
-
ulei de măsline, sau altul
-
sare și piper, după gust
Procedeu
-
Tăiem vinetele cubulețe, cu tot cu coajă, și le lăsăm câteva minute într-o strecurătoare, amestecate cu puțină sare, să piardă partea amăruie.
-
Le scurgem bine și le sotăm ușor într-o tigaie antiaderentă cu puțin ulei de măsline.
-
Adăugăm treptat câteva linguri de apă, amestecăm și le lăsăm la înăbușit sub capac, aproximativ 20 de minute: până sunt moi și nu mai conțin lichid.
-
Transferăm vinetele într-un bol și le zdrobim cu o furculiță.
-
Adăugăm oul, brânza rasă sau tonul, pesmetul, sarea și piperul, busuiocul rupt cu degetele. Alternativ, mentă sau pătrunjel.
-
Amestecăm bine până obținem un aluat omogen.
-
Lăsăm compoziția la frigider pentru minim jumătate de oră, pentru ca pesmetul să absoarbă lichidul din vinete și compoziția să capete fermitate.
-
Formăm chifteluțele, modelând aluatul între palme.
-
Le tăvălim prin pesmet, apăsând ușor, ca să se prindă bine de ele.
-
Le prăjim la foc mediu, în aceeași tigaie, cu ulei de măsline sau altul, întorcându-le la jumătatea timpului (e nevoie de circa 5 minute). Temperatura ideală de prăjire în baie de ulei este în momentul în care, adăugând o chiftea, rămâne la suprafață, nu se scufundă, dar nici nu iese fum din ulei. În acest fel nici nu absorb mult ulei, nici nu riscăm să se formeze compuși toxici.
- Alternativa la clasica tigaie în care prăjim chiftelele este friteuza cu aer cald. O putem folosi cu succes atât timp cât compoziția nu are lichid în exces. Dar merg și la cuptor, cu diferența că ies puțin mai uscate, motiv pentru care ar trebui adăugat puțin ulei în compoziție.
Citește și:
Chiftele din pâine, rețetă antirisipă din tradiția italiană
Chiftele de năut sau falafel, un clasic al bucătăriei orientale