Multă lume nici măcar nu a auzit de sorg până acum. Este un tip de cereale care există de secole, deși ajunge rar pe meniuri sau pe listele de cumpărături. Dar cercetări recente publicate în Journal of Food Science au descoperit că sorgul este bogat în fitonutrienți. Aceștia sunt cunoscuți pentru îmbunătățirea sațietății, nivelului glicemiei, imunității și sănătății intestinale. Ar putea câștiga astfel un loc ca următorul superaliment, notează foodnadwine.com.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cereala antică provine din Asia și Africa. A câștigat popularitate în Statele Unite la mijlocul anilor 1800, datorită eficienței ridicate a culturilor, spune Aderet Dana Hoch, dietetician și fondator al Dining With Nature. Necesită apă și lumină solară minime. Prosperă în condiții de sol sărac și temperaturi ridicate, făcându-l potrivit pentru medii provocatoare, predispuse la secetă, explică ea.
De fapt, sorgul folosește cu 36% mai puțină apă decât alte cereale. Peste 90% dintre câmpurile de sorg din SUA sunt alimentate de ploaie. Nu necesită irigare, ceea ce ajută la conservarea apei și la menținerea sănătății solului, conform United Sorghum Checkoff Program (USCP).
Istoric, sorgul a fost folosit în principal ca hrană pentru animale și pentru producția de etanol. Dar pentru că este una dintre cele mai cultivate culturi la nivel mondial, cercetătorii continuă să exploreze beneficiile sale pentru sănătatea oamenilor.
O cereală necunoscută, dar omniprezentă
„Mulți consumatori nu sunt familiarizați cu sorgul pentru că este adesea folosit ca ingredient în alte alimente, cum ar fi pâinea fără gluten sau granola, mai degrabă decât prezentat ca cereală integrală de sine stătătoare. Dar pe măsură ce crește gradul de conștientizare în jurul dietelor fără gluten și sustenabile, sorgul câștigă popularitate”, spune Kaytee Hadley, dietetician de medicină funcțională și fondator al Holistic Health and Wellness.
Sorgul este o cereală integrală naturală fără gluten, non-GMO. Este cunoscută pentru aroma sa de nucă, textura gumată și valoarea nutrițională impresionantă, spune Hadley. „Mulți oameni mănâncă deja sorg și nici măcar nu știu, pentru că este folosit în multe produse etichetate ‘fără gluten’ sau ‘cereale antice'”, explică ea.
Cultura cerealieră binecunoscută aparține familiei ierburilor. Are boabe mici, rotunde, albe, care pot fi gătite întregi, măcinate în făină, preparate ca popcorn sau chiar transformate în sirop, spune Hoch. Este baza băuturii spirituoase chinezești baijiu și uneori a makgeolli-ului coreean. Este un component al unui lichior nocino fabricat în Kentucky. A fost chiar un ingredient cheie în turtele dulci pe care mama tânărului Abraham Lincoln i le pregătea.
Cercetările au descoperit, de asemenea, că este foarte valoros din punct de vedere nutrițional. Este bogat în antioxidanți, polifenoli și o multitudine de vitamine și minerale.
Beneficii nutriționale impresionante
Sorgul conține 12 nutrienți esențiali, printre care proteine, fibre, fier, magneziu, seleniu, zinc și cupru. Hadley spune că aceștia susțin funcția imună, sănătatea inimii, producția de energie și un metabolism sănătos.
Sorgul ar trebui mâncat ca parte a unei diete echilibrate care include o varietate de alimente hrănitoare și cereale integrale precum quinoa, orez brun și ovăz. „Nu există o limită superioară cunoscută pentru siguranță, dar supraconsumul oricărui aliment singular și reducerea varietății în dietă ar putea duce la dezechilibre nutritive sau disconfort digestiv”, spune Hadley.

FOTO: Dreamstime/Sayanjo65




