Cu toții am auzit expresia „memorie de elefant”. Este adesea folosită pentru a descrie capacitatea unei persoane de a-și aminti detalii specifice sau evenimente îndepărtate, chiar și după o perioadă lungă de timp. Studiile științifice au arătat că elefanții își pot aminti locuri specifice, membri ai turmei și situații pe parcursul mai multor ani. Specialiștii spun că există alimente care sunt bune pentru o „memorie de elefant”, adică ajută la sănătatea creierului și ține boala Alzheimer la distanță, arată ABC.
Unele dintre aceste alimente sunt regăsite în dieta medieraneană, cum sunt peștii grași, semințele sau uleiul de măsline. Cert este că nici aici nu vom găsi alimente ultraprocesate, care sunt dovedite a fi cele mai dăunătoare pentru sănătate, în general.
Iată câteva dintre alimentele care vă ajută la memorie:
-
Peștii grași
Peștii grași sunt bogați în acizi grași omega-3, deoarece aceștia sunt esențiali pentru funcționarea creierului și au fost asociați cu îmbunătățirea memoriei și prevenirea declinului cognitiv. „Ideal ar fi să consumăm 2-3 porții pe săptămână (aproximativ 100-150 de grame per porție)”, spune dieteticianul și nutriționistul Ana Colomer.
James Roy, expert în sănătatea creierului la Brainworks Neurotherapy, subliniază faptul că „omega-3 ajută la ținerea la distanță a bolii Alzheimer și îndeamnă la consumul de somon la conservă, cod sau ton light de cel puțin două ori pe săptămână. „Dacă nu vă place peștele, un supliment de omega-3 este un bun substitut”, spune el.
-
Nucile
După cum subliniază Ana Colomer, acestea sunt bogate în antioxidanți, grăsimi sănătoase și vitamina E, care protejează membranele celulare ale creierului și previne îmbătrânirea prematură a neuronilor. Se recomandă o mână pe zi (aproximativ 30 de grame).
În acest sens, James Roy comentează că nucile sunt surse excelente de proteine și grăsimi sănătoase: „Nucile sunt bogate într-un tip de acid gras omega-3 numit acid alfa-linolenic (ALA), care este bun atât pentru inimă, cât și pentru creier”.
-
Afinele
Afinele au o substanță numită antocianine care ajută la promovarea conexiunii dintre celulele creierului și reduc foarte mult oxidarea acestora. Recomandate de Ana Colomer recomandă să consumați o porție pe zi, ceea ce echivalează cu 150 de grame.
-
Broccoli
Broccoli este leguma cea mai bogată în vitamina K. De asemenea, conține antioxidanți și compuși antiinflamatori care susțin funcția cognitivă și sănătatea creierului. În mod ideal, ar trebui să fie consumat de 3-4 ori pe săptămână la prânz sau cină.
-
Spanacul
Deși multora nu le place, spanacul este foarte bogat în vitamina K, luteină, acid folic și betacaroten care îmbunătățesc abilitățile cognitive și protejează împotriva declinului mental. „Rău este că pentru a obține aceste beneficii avem nevoie de cel puțin 75 de grame pe zi”, avertizează dieteticianul-nutriționist Ana Colomer.
-
Turmericul
Turmericul, deoarece conține curcumină, are o acțiune antioxidantă foarte puternică, ce ajută la îmbunătățirea memoriei și crește secreția de hormoni precum serotonina sau dopamina. Ideal este să luăm ½ linguriță pe zi, îl putem folosi ca și condiment sau ingredient în preparatele noastre culinare.
-
Ouăle
Sunt bogate în colină, care este un nutrient care ajută la producerea unui neurotransmițător (acetilcolina) responsabil pentru memorie și învățare. Ghidurile nutriționale recent actualizate recomandă 1-2 ouă pe zi.
-
Semințe de dovleac
Semințele de dovleac sunt foarte bogate în minerale precum zinc, fier, magneziu și cupru, care joacă un rol important în sănătatea creierului, memorie și funcția cognitivă. Este indicat să consumați aproximativ 30 de grame de semințe pe zi.
-
Ciocolata neagră
Ciocolata neagră, cu minimum 85% cacao, este foarte bogată în flavonoide, care ajută fluxul sanguin către creier, favorizând memoria, și este, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți care combat îmbătrânirea celulară. 30-40 de grame de ciocolată pe zi ar fi suficiente.
-
Ceaiul verde
„Acesta conține catechine și L-teanină, care îmbunătățesc conectivitatea creierului și favorizează atenția, concentrarea și memoria pe termen lung. Una sau două căni pe zi sunt suficiente, dar trebuie să fim atenți deoarece conține teină, care este un activator foarte puternic (mai mult decât cofeina)”, avertizează Ana Colomer.
-
Uleiul de măsline extravirgin
Este recomandat datorită grăsimilor sale mononesaturate, ca și avocado, și pentru că este bogat în antioxidanți, care ajută la protejarea creierului de deteriorarea cognitivă și la îmbunătățirea memoriei.