Cele două alimente comune care s-au dovedit a fi cancerigene, conform unui dietetician oncolog: „Este atât de ușor să le înlocuiți”

ultraprocesate Sursa foto: Pixabay

Cancerul devine o problemă tot mai frecventă în rândul tinerilor, iar schimbările în stilul de viață pot juca un rol esențial în reducerea riscului de a dezvolta această boală. Deși renunțarea la fumat și reducerea expunerii la soare sunt bine cunoscute ca măsuri preventive, mulți nu realizează că alimentația joacă un rol crucial în această ecuație, notează The Focus.

Nichole Andrews, un dietetician specializat în cancer, a avertizat recent că două alimente comune s-au dovedit a provoca cancer și a îndemnat oamenii să le reducă din dietă. Într-un videoclip postat pe TikTok, Andrews a declarat că cele două alimente incriminate sunt alcoolul și carnea procesată.

„În calitate de dietetician în domeniul cancerului, vreau să vă informez că doar două alimente cresc riscul de cancer, unul dintre ele nici măcar nu este un aliment, și este atât de ușor să le înlocuiți”, a spus ea.

Alcoolul este responsabil pentru creșterea riscului de apariție a șase tipuri de cancer

Atât alcoolul, cât și carnea procesată sunt consumate în întreaga lume, iar mulți oameni ar putea fi surprinși să afle că acestea sunt considerate agenți cancerigeni de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Conform clasificărilor oficiale, aceste alimente au potențialul de a provoca cancer la oameni.

Andrews a explicat că alcoolul este responsabil pentru creșterea riscului de apariție a șase tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, ficat, colon, bucal, gât și stomac. OMS afirmă că „toate tipurile de băuturi alcoolice” pot provoca cancer, inclusiv berea, vinul și băuturile spirtoase, adăugând că nu există „niciun nivel sigur” de consum. Etanolul, principalul ingredient din băuturile alcoolice, se transformă în organism într-o substanță numită acetaldehidă, care dăunează ADN-ului.

Riscul de cancer asociat consumului de alcool începe chiar și la niveluri scăzute și crește semnificativ pe măsură ce cantitatea consumată crește. „Începeți acum să reduceți consumul de alcool”, a îndemnat dieteticianul oncolog. „Orice limitare de cantitate pe care o faceți reduce riscul de cancer”.

Conform OMS, toate tipurile de carne procesată sunt considerate „cancerigene pentru oameni”

Pe de altă parte, carnea procesată este, de asemenea, un factor de risc important. Conform OMS, toate tipurile de carne procesată sunt considerate „cancerigene pentru oameni”, având o legătură directă cu cancerul colorectal. Substanțele chimice adăugate în procesarea cărnii contribuie la acest risc. Un studiu a arătat că fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic crește riscul de cancer colorectal cu un procent uluitor de 18%.

Estimările recente ale Global Burden of Disease Project indică faptul că aproximativ 34.000 de decese cauzate de cancer la nivel mondial sunt rezultatul unor diete bogate în carne procesată. „Alegeți mai multe cărnuri crude, gătiți-le acasă, folosiți-le în sandvișuri”, a recomandat Andrews. „Cumpărați carne crudă pentru a vă face cârnații”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *