Alain Ducasse are 34 de restaurante, 21 de stele Michelin, o școală culinară și o fabrică de ciocolată, transmite Esquire.com.
Ducasse Enterprises are sute de angajați. Are zeci de restaurante, multe în Franța, variind de la bistrouri, la haute cuisine și până la hanuri de țară. Ducasse este uriaș în Japonia, un zeu în Qatar, o zeitate în China și are doar două avanposturi – Benoit (New York) și Rivea (Las Vegas) – în America.
Mai mult, antreprenorul are o fabrică de înghețată, o fabrică de ciocolată și o școală în suburbiile Parisului. La acestea se adaugă un sediu central ambițios, numit Le Maison du Peuple (Casa Poporului – trad.), care este programat să se deschidă mai târziu în acest an în Clichy.
O mare parte din poveste este relatată în noua sa carte, „Good Taste: A Life of Food and Passion”.
Pentru fanii devotați Ducasse, „Good Taste” este o lectură fascinantă. Pentru ceilalți cititori este o lucrare accesibilă. Este un om pe bună dreptate mândru de tot ceea ce a realizat.
La 67 de ani, Ducasse face un pas înapoi. „Anul acesta, am făcut o rezoluție”, scrie el. „Vreau să încurajez o generație de oameni talentați de treizeci de ani și să-i plasez în cele mai înalte poziții.”
Restaurantele sale tind să fie conduse de bucătari destul de tineri. Înainte ca Alberto Marcolongo, un italian, să preia Benoit, era condusă de o tânără uimitor de talentată de 33 de ani, pe nume Laetitia Rouabah. O mare parte din munca lui Ducasse acum – de exemplu, la numeroasele sale școli, cu corpul lor studențesc puternic internațional – implică inițierea talentelor proaspete din întreaga lume.
După cum spune Ducasse, „gastronomia franceză este cea mai bună din lume la selectarea produselor, conservarea, pregătirea și gătitul ingredientelor”. El are un răspuns pentru cei care nu sunt de acord: „Nu Ducasse o spune. Acesta este un fapt.”
Pentru a fi clar, Ducasse nu spune că gustul francez este superior, dar spune că tehnica franceză este „cheia universală„ care se potrivește „încuietorii culinare„. „Bucătăria franceză este o cutie de instrumente”, spune el. „Învățăm cum să selectăm un produs, cum să pregătim, cum să le condimentăm, cum să le gătim în slujba gustului indian, a gustului brazilian, a gustului filipinez etc. Ceea ce le spunem studenților este că suntem aici pentru a le oferi instrumentele necesare pentru a-și menține propria identitate culinară”, explică Ducasse.
Această credință, că bucătăria franceză este cea mai bună, a fost steaua nordică clară pentru Ducasse de când a început. Această idee, insuflată lui Ducasse când era destul de tânăr, în bucătăria bunicii sale din Chalosse, și aprofundată în templele gastronomiei înalte, i-a animat întreaga viață.