Afinele trebuie întotdeauna spălate înainte de a fi consumate. Dar trebuie să faci acest lucru chiar înainte de a le folosi, pentru a preveni apariția mucegaiului, potrivit delish.com. Afinele proaspete sunt o adevărată vedetă a verii. Fie că le cumperi din magazin sau le culegi singur, au un gust delicios. Bucură-te de ele simple, în salate, în terci de ovăz sau coapte în brioșe pufoase. Dar înainte de toate acestea, află care este cel mai bun mod de a spăla afinele.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Care este cel mai bun mod de a spăla afinele
Pentru a afla cum să le curățăm perfect, am apelat la doi experți: nutriționista Lauren Manaker și Kierin Baldwin, instructor-șef în Arte de Patiserie și Panificație la Institutul de Educație Culinară din New York. Ele explică exact cum se spală corect afinele – și de ce este atât de important acest pas.
Trebuie spălate afinele?
„Da, ar trebui întotdeauna să speli afinele înainte de a le consuma sau găti, pentru a elimina murdăria, bacteriile și eventualele reziduuri de pesticide”, spune Manaker. Totuși, ea recomandă să le speli doar înainte de utilizare, deoarece umezeala poate duce la apariția mucegaiului.
Baldwin este de acord – mai ales dacă afinele nu sunt organice: „Îndepărtarea completă a pesticidelor este aproape imposibilă în cazul afinelor, deoarece au coaja subțire și destul de permeabilă.” Din acest motiv, ea spune că încearcă să cumpere afine organice ori de câte ori poate.
Cum se spală corect afinele
Spălarea corectă a afinelor este destul de simplă, și probabil că deja faci acest lucru corect.
>„Cel mai bun mod de a spăla afinele este să le clătești ușor sub un jet de apă rece într-o strecurătoare,” spune Manaker.
Pentru o curățare mai profundă, Manaker și Baldwin recomandă înmuierea lor într-o soluție cu oțet. O parte oțet la trei părți apă.
„Oțetul ajută la inhibarea dezvoltării bacteriilor și a mucegaiului pe afine,” explică Baldwin.
Totuși, Manaker avertizează să nu le lași prea mult la înmuiat, deoarece pot deveni moi și apoase.
„Cel mai important lucru de reținut este că afinele sunt destul de delicate, deci trebuie spălate și uscate cu blândețe,” adaugă Baldwin.
Cum se usucă afinele
Uscarea afinelor este un pas crucial, deoarece umezeala în exces poate duce la mucegai și alterare. Deși e recomandat să le speli chiar înainte de consum, dacă le speli dinainte, e esențial să le usuci complet.
„Afinele nu ar trebui niciodată păstrate umede, deoarece acest lucru încurajează apariția mucegaiului, așa că mereu le usuc după spălare. Eu pun un prosop de bucătărie pe o tavă de copt, întind afinele pe el și apoi le tapotez ușor cu un șervețel de hârtie – de obicei așa scap de cea mai mare parte a umezelii” spune Baldwin.
Cum se păstrează afinele
Așa cum s-a menționat, dacă intenționezi să le speli înainte de depozitare, asigură-te că sunt complet uscate. Baldwin recomandă să le păstrezi în frigider, într-un recipient închis ermetic, cu câteva straturi de șervețele de hârtie sub ele, pentru a absorbi excesul de umezeală sau suc.
În cazul afinelor nespălate, Manaker sugerează să le păstrezi într-un recipient aerisit (cum ar fi ambalajul original) deoarece recipientele etanșe pot reține umezeala și favoriza apariția mucegaiului.
Poți și să congelezi afinele pentru utilizări viitoare în iaurturi sau smoothie-uri. Dar asigură-te că sunt complet uscate înainte de congelare.
