Cea mai scumpă pâine din lume / Preparatul de lux a brutarului Juan Manuel Moreno costă 1.480 euro și are doar 400 de grame! Procesul de gătire durează 18 ore

Cea mai scumpă pâine din lume / Pâinea de lux a brutarului Juan Manuel Moreno costă 1.480 euro Cea mai scumpă pâine din lume / Pâinea de lux a brutarului Juan Manuel Moreno costă 1.480 euro

Există o pâine în lume, care face furori, o pâine specială prin ingredientele folosite dar, mai ales, din cauza prețului său foarte mare.

Cele două ingrediente de lux sunt aurul și argintul. Prețul acestei pâini este de 1480 euro, se fabrică în Spania și i-a fascinat definitiv pe clienții bogați din Orientul Mijlociu, Rusia și China.

Pâinea poate fi comandată la brutăria Pan Pina, situată în satul Algatocin, un sat cu doar 700 de locuitori, care se află în provincia Malaga, din sudul Spaniei.

Creatorul acestei pâini exotice este Juan Manuel Moreno, în vârstă de 46 de ani, care lucrează la brutărie de 14 ani, împreună cu o echipă de 10 persoane, toate femei. Brutăria a fost înființată de bunicii soției sale în anii 1940, iar în urmă cu câțiva ani familia acesteia era pe punctul de a o închide, așa că el s-a oferit să preia conducerea.

Moreno a explicat într-un interviu în exclusivitate pentru Metropolitan Press că ideea de a crea această pâine de lux i-a venit când a aflat că cea mai scumpă cafea din lume era livrată într-un magazin din Marbella.

Astfel, după ani de experimente în care a pus aur în pâine, el a lansat această pâinea de 1.480 de euro! El a spus că a devenit un hit pentru oamenii bogați care locuiesc sau vizitează Costa del Sol.

Dar povestea din spatele acestei pâini a început în 2016, când a creat prima sa pâine făcută cu aur comestibil și spelt – cunoscut și ca grâu decorticat. Grâul decorticat a fost utilizat pe scară largă în Europa în timpul Epocii Bronzului și în epoca medievală. Recent, acesta a cunoscut succesul ca aliment sănătos și se bucură de o revenire în rândul gurmanzilor.

În 2016, pâinea a fost pusă în vânzare la prețul de 117 EUR și, în acel an, s-au vândut 150 de pâini.

Moreno a explicat: „Am folosit aur comestibil, care este sănătos și benefic atunci când este folosit în proporțiile potrivite. De fapt, se spune că aurul a fost consumat de pe vremea vechilor dinastii chineze, iar în prezent este folosit în medicina chineză, la fel ca argintul, deci este, de asemenea, sănătos.”

Un an mai târziu, brutăria a lansat un alt tip de pâine, folosind tot aurul ca ingredient, dar de data aceasta a fost folosit la suprafață, „dând pâinii un aspect 3D”, deși ingredientele principale erau quinoa și chia.

Brutăria a lansat apoi o pâine de 192 EUR, dar de data aceasta au adăugat argint în rețetă.

A urmat un nou experiment al brutarului Moreno, folosind aurul și argintul in trei forme diferite: praf, fulgi, și un altul care dă acestei pâini un aspect 3D. De asemenea, pâinea are un fel de tatuaj realizat cu malț.

Cea mai scumpă pâine din lume / Pâinea de lux a brutarului Juan Manuel Moreno costă 1.480 euro
Cea mai scumpă pâine din lume / Pâinea de lux a brutarului Juan Manuel Moreno costă 1.480 euro

Procesul de gătire durează în jur de 18 ore

Potrivit lui Moreno, fiecare pâine, care cântărește doar 400 de grame (14 oz), are ingrediente în valoare între 900 și 1.100 de euro. Toate pâinile sunt făcute din făină de foarte bună calitate, iar costul poate varia în funcție de prețul aurului pe piață, deși Moreno a adăugat că prețul pentru clienții săi va fi „întotdeauna același”.

Moreno a explicat că investiția merită, dar a adăugat că „nu am făcut-o cu scopul de a o transforma într-o afacere, dar până la urmă a devenit o afacere. În schimb, am făcut-o pentru a atrage atenția asupra brutăriei, astfel încât să putem vorbi despre pâinea tradițională, care este mult mai bună decât pâinea industrială, care este mai ieftină, dar mult mai puțin sănătoasă”.

Procesul de gătire durează în jur de 18 ore, ceea ce adeverește și motto-ul brutăriei: „pâine fără grabă”.

Practic, aluatul trece prin trei etape de fermentare, după ce a fost frământat timp de 30 de minute. După primul proces de fermentare, care durează 30 de minute, aluatul este tăiat în bucăți care sunt apoi transformate în bile, iar acestea sunt lăsate să fermenteze încă 30 de minute.

Apoi, bucățile primesc forma finală și sunt lăsate să se odihnească încă 30 de minute, înainte de a fi decorate cu aur și argint și imprimate cu sigiliul malțului.

După aceea, pâinea este lăsată la frigider pentru a încetini procesul de fermentare. Acest lucru se face astfel încât bacteriile din pâine să consume mai mult zahăr. După 12 ore, pâinea intră în cuptor pentru între 40 și 45 de minute.

Această pâine exclusivistă trebuie însă, comandată în avans, din cauza procesului lung de pregătire, care poate dura între 20 de ore și 2 zile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *