Ce trebuie să facem ca să evităm toxiinfecțiile alimentare în perioadele caniculare – comunicat A.N.S.V.S.A.

toxiinfectie alimentara, fructe, legume, carne foto: pexels.com/@Clem Onojeghuo

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ( A.N.S.V.S.A. ) ne recomandă ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acordăm atenție modului în care păstrăm sau preparăm alimentele și locurilor de unde le cumpărăm, ca să evităm riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariției toxiinfecțiilor alimentare.

Astfel, A.N.S.V.S.A. ne recomandă:

– să cumpărăm produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pentru că ne oferă garanția unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă;

– cât mai repede posibil după cumpărare, să introducem în frigider alimentele de origine animală, unde le păstrăm astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatură de refrigerare de preferință între 0˚C +4˚C și separat, în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C;

– să ambalăm separat alimentele care urmează să fie puse în frigider și să le menținem în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;

– să păstrăm alimentele gătite, în recipiente acoperite;

– produsele care au fost decongelate să nu le recongelăm pentru a fi preparate sau consumate ulterior;

– să îndepărtăm alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;

– să spălăm bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma.

De asemenea, fiecare Direcție Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor se va asigura că agenții economici vor respecta:

– evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spații care nu asigură temperaturi adecvate și condiții de igienă corespunzătoare;

– verificarea condițiilor de manipulare, depozitare și transport ale produselor de origine animală în toate unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată și carne tocată, pește, ouă, lapte și produse din lapte);

– confiscarea, denaturarea și distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuției, depozitării sau comercializării;

– interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării unor temperaturi adecvate pentru menținerea lanțului frigorific;

– interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ștampilate și certificate sanitar veterinar.

foto: pexels.com/@Clem Onojeghuo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *