Este bine cunoscut faptul că organismul nostru are nevoie de timp pentru a se adapta la schimbările de vreme, presiune atmosferică și temperatură. „Acest lucru este valabil mai ales dacă ai un sistem imunitar compromis – ești mai predispus să te îmbolnăvești,” spune nutriționista Neha Ranglani, potrivit vogue.in. Ea împărtășește câteva sfaturi dietetice pentru o sănătate mai bună în această perioadă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Vitamina C, importantă în dietă
Fructele, în special citricele, sunt cele mai cunoscute surse alimentare de vitamina C, dar există multe alte moduri de a consuma această vitamină, atât în privința ingredientelor, cât și a tehnicilor de preparare.
„Vitamina C este un antioxidant puternic. De obicei, oamenii se gândesc la portocale sau suplimente, dar mai există și alte opțiuni,” spune Ranglani.
Ea recomandă legume precum broccoli, conopidă, kimchi sau varză murată pentru o schimbare de gust. „Când consumi fructe și legume, evită să le gătești, deoarece vitamina C este sensibilă la căldură și se pierde la gătire. Consumă-le crude pentru a beneficia cu adevărat de nutrienți,” adaugă ea.
Hidratarea, la fel de importantă ca și hrana
Lichidele sunt esențiale pentru ca organismul să se adapteze la schimbările de vreme. Dar nu înseamnă că trebuie să bei doar apă.
Ranglani recomandă: „Sucuri de fructe citrice, supă de roșii cu ierburi, supă de linte, supă de ciuperci, apă caldă cu turmeric, lapte cu turmeric sau cu ghimbir, cuișoare, cardamom, scorțișoară, busuioc și puțin zahăr brun (jaggery) – toate sunt minuni pentru sănătate.”
Nutriția lichidă se absoarbe ușor și ajută corpul să se recupereze mai repede, în cazul unei răceli.
Alimente de preferat
„Alimentele crude pot conține mai mulți agenți patogeni, mai ales în perioadele ploioase. Nu e nevoie ca toată lumea să le evite complet, dar trebuie spălate bine, tăiate chiar înainte de consum și evitate dacă sunt vechi,” spune Ranglani.
La restaurant, evită legumele crude – nu știi cum au fost manevrate. Acasă, le poți spăla, fierbe la abur, folosi în supe sau sotate ușor.
Cerealele integrale, opțiunea ideală
„Recomand întotdeauna cereale integrale precum ovăz, quinoa, orez brun, ragi, hrișcă, amarant,” spune Ranglani. Acestea sunt bogate în folat, magneziu și fier, nutrienți care întăresc imunitatea.
Ea mai adaugă: „Glutenul poate fi cauza multor probleme de sănătate, așa că înlocuirea grâului cu mei, de exemplu poate ajuta la ameliorarea simptomelor.”
Alimente cu efect răcoritor
„Menținerea unei temperaturi corporale scăzute și hidratarea previn răceala,” spune Ranglani. Deci, nu trebuie să evitați alimentele răcoritoare. Ranglani spune că putem alege ingrediente cu proprietăți de răcorire a organismului, dar ne sfătuiește să nu le consumăm reci, ci la temperatura camerei.
Așadar, mentă, pepene roșu, țelină, castraveți, apă de cocos și apă infuzată cu mentă sau legume pot fi aliați în menținerea sănătății, când vremea este rece și ploioasă. ,
Alimentele fermentate stimulează imunitatea
Alimentele precum kombucha, varză murată, tempeh, miso, kimchi, pâinea cu maia și iaurtul au beneficii mari pentru sănătate, deoarece cresc numărul de bacterii bune din intestin.
Acestea ajută, printre altele, și la reglarea greutății, echilibrul hormonal și controlul glicemiei.
„Fermentarea crește conținutul nutritiv – aceste alimente pot avea de 12 ori mai multă vitamina C decât cele nefermentate. De asemenea, devin mai ușor absorbabile, crescând disponibilitatea fierului și vitaminelor B, ceea ce stimulează imunitatea,” explică Ranglani.
Totuși, este recomandat să le introduci treptat în dietă și să observi cum reacționează corpul tău.
