Ce poți păți dacă mănânci prea multe ouă? / Cercetătorii de la Harvard au stabilit că un om sănătos poate consuma 7 ouă pe săptămână fără a avea probleme, iar cei cu diverse afecțiuni, între 2 și 5

oua multeBUN Sursa foto: Pexels

În timp ce ouăle sunt unul dintre cele mai hrănitoare alimente, ele pot duce, potrivit healthdshots.com, la efecte secundare dacă nu sunt consumate cu moderație. Iată care sunt efectele secundare ale consumului de prea multe ouă și cât de multe puteți mânca fără să apară complicații.

Ouăle sunt sănătoase, dar pot avea efecte secundare

Ouăle sunt un aliment de bază pentru micul dejun în întreaga lume! Ouăle sunt savurate pentru versatilitatea și gustul lor bogat. În plus, oul este un aliment bogat în proteine, care te ajută dimineața să primești nutrienți sănătoși și să te simți sătul. Deși sunt sănătoase și delicioase, consumul prea multor ouă poate duce la unele efecte secundare grave.

Indigestia și balonarea sunt favorizate de consumarea pre multor ouă

Consumul de prea multe ouă poate duce la probleme digestive, cum ar fi dureri de stomac, la unele persoane. Unii oameni se confruntă, de asemenea, cu indigestie, gaze și balonare. Persoanele care sunt intolerante la ouă pot avea mai multe probleme gastrointestinale, așa că ar trebui să evite să mănânce prea multe ouă. De asemenea, puteți prezenta simptome ale sindromului de colon iritabil (IBS), cum ar fi diareea. În plus, consumul de ouă împreună cu alte alimente bogate în grăsimi poate declanșa constipația, așa că este mai bine să vă limitați aportul.

Reacțiile alergice pot fi declanșate de abuzul de ouă

Știați că ouăle sunt unul dintre cele mai frecvente alimente care cauzează alergii? Da, oul poate provoca reacții alergice, inclusiv anafilaxie severă. Dacă aveți orice simptome, cum ar fi urticarie, umflare, erupție cutanată, eczemă, simptome gastro-intestinale, dificultăți de respirație, nas care curge, ochi roșii sau lăcrimați, congestie nazală, amețeli sau constricție în piept, mergeți  imediat la medic. Evitați ouăle dacă ați avut vreodată alergii după ce ați mâncat acest aliment.

Atenție cum gătiți ouăle! Insuficient preparate vă pot infecta cu salmonella

Ouăle crude sau insuficient fierte pot prezenta riscul de infecții cu salmonella, care poate provoca simptome precum greață, vărsături, diaree și dureri de stomac. Această bacterie este răspândită, de obicei, la ouă prin găini și alte păsări de curte. Acest lucru este mai frecvent atunci când ouăle nu sunt manipulate, depozitate sau gătite corespunzător. Deci, asigurați-vă că ouăle sunt gătite  corespunzător, pentru a reduce acest risc.

Ouăle vă pot crește colesterolul

Ouăle conțin colesterol alimentar, care poate crește nivelul de colesterol din sânge, la unii oameni. Se crede că un ou mare are 186 de miligrame de colesterol, care se găsește în principal în gălbenuș. Cu toate acestea, cercetările au descoperit că ouăle nu cresc atât de mult colesterolul „rău” LDL, ci cresc mai mult colesterolul „bun” HDL. Deci, o persoană cu niveluri ridicate de colesterol ar trebui să evite să mănânce prea multe ouă în fiecare zi. Cu toate acestea, o persoană cu un nivel de colesterol normal, și care nu prezintă risc de boli de inimă, poate mânca ouă, dar cu moderație.

Ouăle vă pot crește riscul de diabet

În timp ce ouăle sunt un aliment hrănitor care conține mai multe vitamine, minerale și aminoacizi esențiali, ele conțin și biotină, care este importantă pentru producția de insulină. Consumul moderat de ouă poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, dar un consum prea mare poate crește riscul de a dezvolta diabet. Un studiu publicat în revista Diabetes Care a constatat că bărbații care consumau șapte sau mai multe ouă pe săptămână au un risc cu 58% mai mare de diabet de tip 2, iar femeile au un risc cu 77% mai mare, în comparație cu persoanele care nu consumau ouă.

Câte ouă înseamnă prea multe

Conform datelor de la Harvard Medical School, o persoană sănătoasă nu suferă niciun rău dacă mănâncă până la șapte ouă pe săptămână. Cu toate acestea, unii oameni ar trebui să evite să mănânce prea multe ouă. Persoanele cu niveluri ridicate de colesterol ar trebui să-și limiteze aportul la 2-3 ouă pe săptămână, persoanele cu afecțiuni cardiace nu ar trebui să mănânce mai mult de 3-4 ouă pe săptămână. Persoanele cu diabet ar trebui, de asemenea, să-și limiteze aportul la 5 ouă pe săptămână. Deci, câte ouă puteți mânca depinde de diferiți factori.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. E gresit sa puneti problema doar din perspectiva asta. Mai ales cu colesterolul. Deci pe de o parte sunt studii care spun ca de fapt colesterolul din oua este cel bun, pe de alta daca mancam prea multe ne creste colesterolul. Da, ne creste, cel bun.
    Sa nu uitam ca trebuie sa existe o balanta intre cele 2 tipuri de colesterol plus alte corelatii cu trigliceride care merita mentionate. Sunt multe persoane care se sperie de colesterolul rau, dar cand se uita la raport, la total si alte corelatii de fapt lucrurile nu stau chiar asa. Daca tot ati pornit o initiativa laudabila pe sănătate, hai sa educam corect sau cat mai complet oamenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *