Ce înseamnă cu adevărat metabolism lent și ce să nu faci vara pentru a agrava situația / Sfatul nutriționistului Tania Fântână

Tania Fântână explică ce este deficitul caloric Sursa foto: Pixabay / PNG Wing (colaj G4Food)

Metabolismul reprezintă ansamblul proceselor prin care corpul tău transformă alimentele în energie. Un metabolism „rapid” arde eficient calorii și susține o greutate stabilă, energie bună, digestie sănătoasă și îl au în general acele persoane pe care le vedem că mănâncă mult, des și totuși greutatea lor crește foarte, foarte greu.
Un metabolism „lent” poate însemna:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -
  • senzație de oboseală constantă. Practic, nu doar arderea grăsimilor este încetinită, ci tot ce ține de desfășurarea proceselor și funcțiilor organismului.

  • tendință de a te îngrășa ușor, chiar și cu porții mici

  • digestie lentă, balonare

  • dificultate în a pierde grăsime corporală

Dacă toate de mai sus vin și cu un drag de mâncare, de combinații alimentare, dacă mâncarea este unul din punctele noastre de atracție peste zi, dacă am avut părinți cu probleme în a-și menține greutatea, atunci e clar că nici nouă nu o să ne fie prea ușor în acest sens.

5 greșeli pe care să nu le faci vara asta dacă vrei să nu îți încetinești metabolismul

Săritul peste mese

Pe caniculă, mulți renunță la micul dejun sau prânz spunând: „nu mi-e foame”. Dar când corpul primește prea puțină mâncare, intră în conservare și arde mai puțin, stochează mai mult. E un răspuns natural de supraviețuire.

Soluție: chiar dacă n-ai poftă de mâncare, alege ceva simplu și nutritiv: o brânzică cottage, un copan de pui cu o roșie, puțină brânză cu câțiva castraveți și o felie de pâine prăjită, un ou fiert cu caș și măsline, o felie de pâine integrală cu cremă de brânză și puțin somon afumat, un smoothie cu proteine, o banană și un pumn mic de nuci. Este foarte important să puncteze masa respectivă și să nu o sari. Oriunde te-ai afla și oricât de ocupat ești, cu siguranță o să găsești ceva de mâncat.

Prea puține produse animale

Exceptând brânza, ne e greu să ne gândim la pește și fructe de mare, la ouă, la carne de pasăre atunci când e vară. Totuși, nimic nu ne satură mai rapid decât produsele de origine animală. Chiar dacă ele necesită gătit și nu pot fi mâncate ca atare precum cele vegetale, putem să gătim o tavă de carne slabă sau pește cu legume la cuptor și să o consumăm în următoarele 2-3 zile.

Salatele sunt minunate. Dar o farfurie doar cu legume și ulei de măsline nu susține masa musculară, care e motorul metabolismului tău. Proteina este esențială pentru regenerare, sațietate și termogeneză (arderea caloriilor în timpul digestiei).

Mult zahăr inclus fie la gustări, fie la băuturile folosite pentru hidratare

Fie că vorbim de limonadă, fructe în exces sau înghețată, frappe-urile ce sunt și ele binevenite pe caniculă, zahărul în diversele lui forme se strecoară pe parcursul zilei pe mesele și în paharele noastre.

Alegeți să vă faceți singuri limonada acasă adăugând fie fructe dulci, fie puțină miere, faceți înghețată din piureuri de fructe și iaurt grecesc scurs, puneți în cafea cuburi de gheață și eventual puțin lapte. Știu că energia rapidă vine din adaos de zahăr și produse ce conțin mult zahăr și tot soiul de potențatori de aromă, dar toate acestea vin cu urmări pe termen lung și cu kilograme în plus. Uitați-vă pe etichetele tuturor produselor pe care le consumați. Data expirării și lista de ingrediente ar trebui să fie principalele noastre preocupări atunci când cumpărăm vara alimente.

Prea puțină mișcare

Dacă reușim să ținem controlul caloriilor, atunci putem spune că ne bazăm pe asta în slăbit. Dar sedentarismul este foarte păgubos și pentru mintea noastră, nu numai pentru corp.

Putem menține cu siguranță un număr de pași decenți astfel încât să nu fim sedentari. Dimineața, când este mai răcoare, sau seara târziu putem să ieșim la 45 min – 1h de mișcare.

Dacă suntem pofticioși în fire, mișcarea ne ajută să mai consumăm din calorii și să nu le transformăm pe toate în grăsime.

Somnul de slabă calitate

Minim 6h pe noapte, ideal 7–8, sunt necesare pentru odihna noastră. Și cum vara, din cauza căldurii, dormim mai prost, trebuie să depunem mai mult efort pentru a avea acest somn de calitate. Un somn prost înseamnă niveluri crescute de cortizol (hormonul stresului), adică metabolism dereglat, poftă de dulce, retenție de apă. Toate contribuie la îngrășat dacă situația se cronicizează.

Înainte de a da vina pe metabolism, este foarte important să verificăm cum stăm la capitolele enumerate mai sus, întrucât remedierea acestora ne poate echilibra și putem avea pace între ceea ce mâncăm și kilogramele noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *