Ce este „food noise”, fenomenul gândurilor obsesive despre mâncare și, mai ales, cum îl poți controla / În cazurile severe, poate afecta somnul, genera sentimente de vinovăție sau rușine

Sursa foto: Flickr Sursa foto: Flickr

Un fenomen comun, denumit „food noise” sau „zgomot alimentar”, poate prelua controlul asupra vieții tale, afectând starea de spirit și obiceiurile alimentare. De curând, acest termen a câștigat atenție în cadrul conversațiilor despre sănătate și nutriție, în special datorită unor medicamente pentru slăbit precum Ozempic și Wegovy, care promit să reducă aceste gânduri, notează National Geographic.

„Pacienții care iau medicamente GLP-1 revin și ne spun cum acest tratament le-a liniștit mintea, care înainte era aglomerată de gânduri despre mâncare”, explică Robert Kushner, specialist în medicină obezității și profesor la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago. „Acest lucru a pus conceptul de food noise pe hartă pentru mine”.

Ce este „food noise”

Termenul „food noise” nu este o diagnosticare clinică, ci descrie gândurile obsesive și preocuparea constantă legată de mâncare. Poate fi declanșat de stimuli interni, cum ar fi foamea, sau de stimuli externi, precum mirosul sau imaginea unor alimente delicioase.

„Este obișnuit în zilele noastre deoarece cultura dietelor este omniprezentă, iar mesajele despre ce este sau nu acceptabil să mănânci ne înconjoară”, spune Rachel Goldman, psiholog specializat în comportamente alimentare și profesor asistent la NYU Grossman School of Medicine.

În funcție de intensitate, acest fenomen poate varia de la o simplă preocupare de fundal la o prezență copleșitoare, ocupând până la 80-90% din timpul unei persoane, conform Susan Albers, psiholog clinic la Cleveland Clinic. În cazurile severe, „food noise” poate afecta somnul, genera sentimente de vinovăție sau rușine și poate perturba funcționarea optimă a unei persoane.

Cine este predispus la „food noise”

Oricine poate experimenta acest fenomen, însă persoanele care se confruntă cu obezitatea, tulburările alimentare sau restricțiile severe sunt mai susceptibile. „Dacă restricționezi mâncarea sau sari peste mese, corpul îți va trimite semnale să mănânci mai mult”, explică Goldman. De asemenea, cei care au urmat diete restrictive sau au reguli rigide despre alimentație sunt mai expuși.

Un raport din 2024 realizat de Weight Watchers și STOP Obesity Alliance arată că mai mult de jumătate dintre persoanele cu obezitate sau supraponderalitate se confruntă cu „food noise”, ceea ce le îngreunează adoptarea unui stil de viață sănătos.

Cum ajută medicamentele GLP-1

Medicamentele GLP-1, precum Ozempic și Wegovy, acționează asupra receptorilor din creier și tractul gastrointestinal care reglează foamea și apetitul. De asemenea, pot influența sistemul de recompensă al creierului, reducând gândurile obsesive despre mâncare.

„Prin perturbarea căilor de recompensă cu dopamină din creier, aceste medicamente modifică procesele de gândire dezordonată legate de mâncare”, explică W. Scott Butsch, director în cadrul Institutului de Bariatrie și Metabolism al Cleveland Clinic.

Efectele acestor medicamente depășesc sfera alimentației. Un studiu recent din jurnalul Addiction sugerează că GLP-1 poate ajuta și în cazul dependențelor de alcool sau opioide, reducând comportamentele de risc.

Metode alternative de reducere a „food noise”

Pentru cei care nu urmează tratamente cu GLP-1, există alte strategii pentru a diminua acest fenomen:

  • Adoptarea unor obiceiuri sănătoase: Somnul adecvat, gestionarea stresului și mesele regulate pot face diferența.
  • Identificarea declanșatorilor: Ține un jurnal alimentar pentru a observa ce factori amplifică „food noise”.
  • Mâncatul conștient: Acordă atenție texturii, aromei și senzațiilor alimentelor. Restricțiile stricte pot amplifica gândurile obsesive, așa că încearcă să mănânci cu moderație, fără vinovăție.
  • Activități plăcute: Exercițiile fizice sau hobby-urile care eliberează dopamină pot contribui la reducerea gândurilor obsesive.

„Modul în care vorbim cu noi înșine contează”, spune Goldman. „Exersează compasiunea de sine și fii blând cu tine în procesul de gestionare a acestui fenomen”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *