Cromul este un oligoelement care are un rol foarte important în reglarea insulinei – un hormon produs de pancreas, esențial pentru reglarea nivelului de glucoză din sânge. Pentru o bună funcționare a organismului, ideal ar fi, potrivit bbcgoodfood.com, să poți obține tot necesarul zilnic de crom printr-o dietă echilibrată și variată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Dacă tu crezi că îți va fi mai ușor să iei un supliment, ar trebui întâi să mergi la o consultație medicală. Doar doctorul poate stabili dacă ai deficiență de crom și se justifică administrarea unui supliment.
Cromul este un oligoelement de care organismul are nevoie în cantități foarte mici. Se găsește sub două forme:
Trivalent (crom 3+), care este forma activă din punct de vedere biologic și se găsește în alimente.
Hexavalent (crom 6+), o formă toxică, ce rezultă din poluarea industrială.
Este necesar pentru descompunerea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor într-o formă utilizabilă de către organism. De asemenea, se știe că sporește acțiunea insulinei – deficiența de crom afectează secreția de insulină și interferează cu rolul pe care aceasta îl are în organism. Cercetările încă nu au stabilit clar dacă suplimentele de crom îmbunătățesc controlul glicemiei.
De cât crom avem nevoie și ce boli poate preveni?
Specialiștii recomandă un aport de aproximativ 25 micrograme de crom pe zi pentru adulți.
(Un microgram este de 1.000 de ori mai mic decât un miligram – mg).
Există unele rapoarte de caz care sugerează că dozele mari de crom pot afecta rinichii și ficatul. O dietă echilibrată ar trebui să ofere suficient crom organismului, așa că suplimentele nu sunt, în general, necesare.
De asemenea, cromul este esențial pentru metabolismul normal al mineralelor din oase, inclusiv al calciului. O deficiență de crom poate duce la perturbări în echilibrul mineral al oaselor, crescând astfel vulnerabilitatea acestora la fracturi și pierderea de masă osoasă.
Cromul este adesea asociat cu reducerea apetitului și a poftelor alimentare, ceea ce poate sprijini eforturile de pierdere în greutate. Prin influențarea nivelurilor de insulină și glucoză, cromul poate contribui la reducerea acumulării de grăsime corporală.
Prin influențarea nivelurilor de colesterol și glucoză, consumul adecvat de crom poate reduce și riscul de boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale, fiind un aliat important în menținerea sănătății inimii.
Ce alimente sunt surse bune de crom?
O dietă sănătoasă și echilibrată este benefică pentru buna funcționare a organismului. Iar dacă vrei să te asiguri că ai un aport e crom suficient, atunci adaugă în meniu următoarele alimente, toate bogate în acest mineral:
- cereale integrale
- morcovi
- cartofi
- ouă
- broccoli
- varză
- ridichi
- roșii
- drojdie de bere
- fructe de mare (midii, creveți și crab)

Sursa foto: Pexels





