Ce alimente nu trebuie să iei cu tine la plajă. Căldura le poate transforma în pericole pentru sănătatea familiei tale

alimente, plaja, mancare, soare, mare, toxiinfectie alimentara, carne, peste, oua, maioneza, lactate Sursa foto: Pexels

Ești la mare în concediu sau doar pentru 2-3 zile și vrei să profiți de plajă și soare întreaga zi. Desigur ai putea lua mâncare de acasă, economisind astfel bani și evitând să pleci de pe plajă pentru prânz. Totuși, trebuie să avem în vedere că, din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei de refrigerare, riscul de a suferi o intoxicație alimentară crește. De aceea, trebuie să respectăm o serie de sfaturi ale medicilor și nutriționiștilor.

Iată ce e bine să nu iei niciodată pe plajă, conform specialiștilor citați de OndaCero din Spania.

Carne negătită
Dacă luăm carne, este esențial să o gătim acasă. Dacă îți place carnea mai puțin gătită, este mai bine să renunți temporar la aceast obicei. La plajă, trebuie să avem alimente bine gătite.

Pește și fructe de mare

Peștele și produsele din pește sunt extrem de perisabile. Gătit sau negătit, peștele nu are ce căuta în coșul de picnic pentru plajă. Puteți lua eventual o conservă de ton nedeschisă.

Produse lactate 
Laptele, brânza și alte lactate își pierd rapid proprietățile dacă nu sunt bine refrigerate, așa că este mai bine să alegem alte opțiuni. Nici pateurile, plăcintele sau prăjiturile cu brânză nu sunt o idee bună.

Maioneze
Maionezele sunt predispuse la creșterea bacteriilor dacă nu sunt menținute la temperaturi sigure. Dacă dorești să iei salate, folosește versiuni fără maioneză.

Fructe și legume tăiate
Fructele și legumele tăiate se pot contamina ușor pe plajă. Dacă decizi să le iei, este mai bine să le păstrezi întregi și să le depozitezi într-un recipient sigilat și refrigerat. Optează pentru fructe si legume care nu se strică ușor, gen mere, piersici, struguri, morcovi, ardei, ridichi. Fructele uscate și alunele sunt preferabile.

Alimente foarte perisabile
Unele alimente se strică rapid la temperaturi ridicate, cum ar fi sushi, sandvișuri cu ingrediente delicate și alimentele care conțin cremă. Optează pentru opțiuni mai stabile dacă plănuiești să iei mâncare la plajă. De pildă crackeri sau nachos și o cutie de hummus pot reprezenta un prânz comod, sățios și fără emoții.

Ouă
Toate preparatele cu ou care sunt puțin gătite cresc riscul de infecție cu salmonella. Una dintre cele mai comune probleme când se consumă ouă proaspete, aceasta toxiinfecție se manifestă prin greață, vărsături, disconfort general, diaree, dureri musculare și de cap. Chiar dacă nu e recomandat să duci ouă de niciun fel pe plajă, oul fiert este cât de cât acceptabil. Cu câteva condiții. Să îl consumi rapid, să nu stea mult timp în căldură Cel mai important este să nu fie decojit decât imediat înainte de a fi consumat. Câteva minute de contact direct cu aerul liber pot contamina oul, așa că este necesar să-l păstrezi cu coajă până îl mănânci. Pentru a ajunge la nivelul corect de siguranță alimentară, este recomandabil să se fiarbă oul timp de cel puțin zece minute.

Pentru a te asigura că alimentele pe care le iei la plajă sunt sigure pentru consum, ia în considerare să folosești o ladă frigorifică cu gheață sau elemente refrigerante pentru a menține alimentele reci. În plus, asigură-te că te speli pe mâini înainte de a manipula alimentele și folosește recipiente sigilate pentru a evita contaminarea încrucișată. Nu folosi aceleași recipiente în care au fost alimentele crude. Pune lada frigorifică sau punga de alimente întotdeauna sub o umbrelă sau într-o zonă de umbră.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *