Știu că toată luna decembrie este mult despre cadouri. Este minunat atunci când le oferim, dar parcă ne place și atunci când primim din toate părțile câte ceva. Un borcan de zacuscă, o pungă de fursecuri făcute în casă, două borcane de dulceață din căpșunile și zmeura din curtea cuiva etc. Dar trebuie să recunoaștem că dulciurile, ciocolata, se numără cel mai des printre cadourile primite în minunatele și delicatele pungi de Crăciun.
Dacă aveți și copii, sigur zilele astea o să strângeți cantități impresionante de ciocolată. Cum cantitatea de ciocolată mâncată de ei nu poate fi lăsată la liber, cum nici pentru noi nu facem asta, atunci sfatul meu este să strângeți toată ciocolata în plus, să o depozitați în frigider și să o folosiți și în lunile următoare în rețete precum următoarele:
1. Ciocolată caldă sănătoasă
Transformă ciocolata într-o băutură reconfortantă, dar mai ușoară. Una este să mesteci pe nerăsuflate pătrățel după pătrățel de ciocolată și alta să pui două cuburi într-o cană de 300 ml și să îți umpli imediat stomacul. Unde mai pui că te și hidratezi în felul ăsta.
- Topește ciocolata cu lapte vegetal (cum ar fi cel de migdale sau ovăz). Poți folosi și lapte animal, degresat.
- Adaugă o linguriță de cacao pură pentru un gust intens.
- Îndulcește, dacă e nevoie, cu puțină miere sau sirop de arțar.
2. Batoane energizante homemade
Ciocolata poate fi baza unor batoane sănătoase. Sigur că nu o să adaugi multă ciocolată, pentru că oricum și fructele uscate sunt dulci. Dar dacă vrei să îi atragi pe cei mici să consume aceste batoane pline de energie, o să fie tare bucuroși să vadă și ceva ciocolată în ele.
- Amestecă fulgi fini de ovăz, semințe (chia, in, dovleac), nuci și puțin unt de arahide.
- Topește ciocolata și toarn-o peste amestec.
- Presară fructe uscate și lasă la rece până se întărește. Adaugă fructe uscate mai acrișoare cum ar fi caise, prune, goji și nu smochine și curmale, care sunt foarte dulci. Adu-ți aminte că vrei ca gustul final să fie unul echilibrat, nu exagerat de dulce ca și cum ai mânca ciocolată 100%.
3. Fructe glazurate cu ciocolată
Un desert simplu și sănătos și cred că foarte atrăgător atunci când îl vedem pe platformele de socializare. Știți voi, pare combinația aia perfectă între minte (fructe-sănătate) și trup (ciocolată-dulce-răsfăț-dopamină). Unde mai pui că e un desert foarte sexy, atât pentru copii care îl pot găsi distractiv, cât și pentru noi cei mari, care încercăm să rămânem adulți atunci când vedem ciocolată, deși nu ne este ușor să facem asta.
- Topește ciocolata și scufundă bucăți de fructe (căpșuni, banane, felii de măr).
- Presară fulgi de cocos sau nuci mărunțite deasupra.
- Pune-le pe hârtie de copt și lasă-le să se întărească. Păstrează-le apoi la frigider în recipiente închise ermetic.
4. Biscuiți din făină integrală cu bucăți de ciocolată
Folosește ciocolata pentru a crea biscuiți sănătoși. Sigur că și cei din comerț rămân opțiuni valabile atunci când nu avem timp, dar o să fie o încântare în weekendurile cu vreme rece afară să coacem câte ceva în cuptor împreună cu cei mici sau mari :).
- Prepară un aluat din făină integrală, fulgi de ovăz, banane pasate și bucăți de ciocolată. Poți adăuga și nuci sau fulgi de migdale pentru un gust mai crocant și un plus de nutrienți.
- Coace-le până devin aurii.
5. Budincă sănătoasă cu avocado și ciocolată
Un desert cremos, dar hrănitor, foarte ușor de preparat. Dacă aveți un copil mic, știți că rețeta asta este substitutul celebrei rețete „ciocolata bebelușului”, dacă înlocuiți ciocolata cu carob.
- Topește ciocolata și combin-o cu un avocado bine copt, puțin lapte vegetal și, dacă ciocolata a fost mai mult amăruie decât dulce, adaugă și puțină miere.
- Mixează până obții o consistență fină.
Faceți-vă calculele bine cu ciocolata de pe stoc zilele acestea. Nu uitați să puneți deoparte pentru mai târziu, dar să și fiți Moș Crăciuni la rândul vostru. Câteodată o zi mai puțin reușită poate fi reparată cu un zâmbet și un cub de ciocolată. Da, cam atât de ușor este să faci fericite aceste mașinării complexe și multifuncționale numite Oameni.