Foarte multe persoane își încep ziua cu o ceașcă de cafea. Nu toate, dar o mare parte dintre aceste persoane mai beau o ceașcă de cafea în cursul aceleiași dimineți. Încă o parte dintre aceste persoane vor ajunge și la a treia sau a patra cană de cafea pe parcursul zilei.
Dar ce o face o băutură atât de consumată? Dincolo de aroma sa intensă, care este de obicei combinată cu lapte și/sau zahăr, mai este capacitatea cafelei de a furniza o doză de energie. Asta o face băutura perfectă pentru a face față unei zile de lucru sau în care trebuie să fim foarte activi, notează ABC.
Popularitatea cafelei este atât de mare încât, în Spania, 63% dintre persoanele cu vârsta de peste 15 ani, adică aproximativ 22 de milioane de persoane, afirmă că beau cel puțin o cafea pe zi, conform unui studiu realizat de Café & Té. De asemenea, s-a constatat că băutorii spanioli obișnuiți de cafea beau în medie 3,6 cafele pe zi în timpul săptămânii, iar în weekend media scade la aproximativ 2,7 cești pe zi.
Acest lucru arată că cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi, ceea ce ne duce cu gândul la beneficiile și daunele consumului zilnic de cafea.
Cum afectează organismul consumul zilnic de cafea?
În urmă cu zeci de ani, studiile privind consumul de cafea au dat rezultate care atribuiau mai multe probleme consumului de cafea decât se consideră astăzi, în parte pentru că persoanele studiate fumau și beau cafea.
Acum, că sunt disponibile cercetări mai cuprinzătoare și mai realiste, au fost trase mai multe concluzii pozitive cu privire la efectele cafelei asupra organismului. Pentru început, cafeaua este principala sursă de antioxidanți din dieta noastră, conform unui studiu realizat de Universitatea din Scranton, în timp ce Universitatea din Seul a publicat un altul în care afirmă că doar aroma cafelei ar provoca modificări ale proteinelor din creier care sunt legate de stres, determinând reducerea acestuia.
De asemenea, ne oferă polifenoli, care „au efecte vasodilatatoare, sunt capabili, de asemenea, să îmbunătățească profilul lipidic și au efecte antiinflamatorii clare”, explică cercetătorii Quiñones și Aleixandre de la Universitatea Complutense din Madrid. Cafeaua este, de asemenea, o sursă de vitamina B12, cofeină și magneziu.
În plus, Fundația Spaniolă a Inimii (FEC) afirmă: „Consumul zilnic de până la patru sau cinci cești de cafea este direct asociat cu o longevitate mai mare și o supraviețuire mai mare în rândul populației generale, deoarece s-a dovedit că reduce riscul de îmbolnăvire”.
Pe partea negativă, consumul de cafea poate provoca insomnii dacă este luat în cantități mari. Pe de altă parte, poate provoca și pierderi de calciu, slăbind oasele pe termen lung cu un consum excesiv.
Câte cești de cafea ar trebui să se bea pe zi?
Unul dintre șefii Departamentului de Nutriție de la Harvard, Frank Hu, susține că a bea între 2 și 5 cești de cafea pe zi este asociat cu o probabilitate redusă de diabet de tip 2, boli de inimă, cancere hepatice și endometriale, boala Parkinson și depresie.
Dacă căutăm date mai specifice, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) indică faptul că este sigur să se consume până la 400 miligrame de cafeină pe zi. Aceasta poate fi măsurată în moduri diferite, în funcție de tipul de cafea pe care o bem, de exemplu, o cafea la filtru are aproximativ 90 de miligrame, iar un espresso ar avea în jur de 80 de miligrame de cofeină, după cum explică farmacistul și nutriționistul Boticaria García într-unul dintre videoclipurile sale pe rețelele sociale.
Astfel, cantitatea maximă de cafea pe care ar trebui să o bem ar fi de aproximativ 5 căni pe zi, bine distribuite pe tot parcursul zilei, fără a le bea niciodată pe toate deodată.