Caserolă de varză în stil lasagna, folosind frunzele întregi, și un sos rapid din cârnați printre ele. Cu varză murată poate fi o alternativă la sarmale

reteta de mancare gatita in tavă, din foi de varza intregi, cu sos de carnati printre ele foto: buonissimo.it

Ce-ar fi dacă am putea reproduce gustul sarmalelor în foi de varză fără tot acel timp necesar ca să le înfășurăm una câte una? Italienii, de exemplu, mai ales în zona de nord, folosesc foile de varză întregi în chip de foi de lasagna, creând cu ele interesante caserole în combinații după propriul gust, inspirație și posibilități.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

O ideee, mai multe posibilități

Dacă folosim varză murată, poate fi o idee mai mult decât valabilă ca alternativă rapidă la sarmale, folosind chiar compoziția de carne și orez adăugată printre foile de varză întregi.

Dar putem folosi și foi de varză crudă, exact așa cum facem mâncare din varză crudă, doar că în loc să pierdem timp să o tăiem le folosim întregi. Printre ele, cel mai simplu un sos rapid din carne tocată, eventual îmbogățit cu câteva felii de bacon rumenite ușor înainte de a le adăuga. Italienii mai obișnuiesc să combine foile de varză și cu brânzeturi.

Dar cea mai simplă în absolut este varianta în care alternăm straturile de varză cu un sos ultrarapid din ceapă și cârnați tăiată în bucăți cât mai mici. Este o rețetă care în termeni de timp consumat este optimă: preparăm sosul și asamblăm tava, apoi dăm la cuptor. Iar aburii ei, odată scoasă din cuptor, încălzesc și camera, și pe cei care apoi o degustă.

Ingrediente pentru o tavă de 4-6 porții

1 varză de mărime medie

500 g cârnați proaspeți preferabil de porc

4 cepe mari sau chiar mai multe

500 g passata de roșii

1 pahar de vin roșu

ulei, sare, piper, paprika iute, cimbru sau origano

câteva nuci sau alune și o mână de cașcaval pentru crusta gratinată deasupra

Procedeu

Trecem rapid prin apă care fierbe frunzele de varză după ce le-am tăiat de pe cotor și spălat bine. Operațiunea se numește, tehnic, blanșare, și are rolul de a face frunzele mai moi și mai maleabile, dar și a grăbi procesul final de gătire în cuptor al caserolei. Important, în apă trebuie mereu adăugată puțină sare, ca la paste.

În paralel, într-o tigaie antiaderentă obișnuită sotăm ceapa tăiată cât mai fin, la foc mediu, iar după circa 2 minute adăugăm și cârnații tăiați mărunt, de circa 1-2 cm. După ce s-au rumenit ușor pe toate părțile, la foc iute, stingem cu vin, lăsăm focul mare până se evaporă alcoolul, apoi reducem și acoperim cu capac.

La câteva minute, adăugăm și conseva de roșii și mai fierbem câteva minute împreună. Amestecăm din când în când, potrivind de sare și piper, eventual și puțină paprika iute. Obligatoriu la final puțin cimbru sau oregano, completează perfect gustul de varză. Pentru sos e suficient timpul în care blanșăm frunzele de varză, pe care le scoatem într-o strecurătoare.

Cum asamblăm caserola

Când avem totul gata, începem să asamblăm caserola. Ungem întâi suprafața unei tavei care merge la cuptor cu puțin ulei, ca să nu se lipească de ea mâncarea. Eventual, putem completa și cu o mână de pesmet, în același scop.

Apoi întindem primul stat de varză, suprapunând puțin foile dar nu foarte mult. Peste ele adăugăm un prim strat din sosul de ceapă cu cârnați. Continuăm așa până la ultimul strat, care trebuie să fie de varză. Având grijă să împărțim la ochi cantitatea de sos la numărul de straturi de varză.

Peste ultimul strat, ca să obținem un efect gratinat interesant, adăugăm o mână de cașcaval ras, piper proaspăt măcinat și o mână de nuci sau alune sau arahide. Vor da un efect crunchy dar și aromă.

Tava merge în cuptorul deja încălzit la 180 °C în modalitatea ventilată, circa jumătate de oră. Se servește așteptând câteva minute după ce e gata, pentru a se stabolizia ușor gustul și aromele. Ideal, cu mămăligă caldă. Se poate păstra la frigider 2-3 zile dar nu este indicat să congelăm, pentru că structuta frunzelor de varză va fi compromisă.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *