Carbondoro, carbonara „de aur” de 70 de euro porția pe care o propune un restaurant de la Milano. În plus față de rețeta tradițională conține caviar, șofran și foițe de aur

carbondoro-carbonara-de-70-de-euro-portia-pe-care-o-propune-un-restaurant-de-la-milano-in-plus-fata-de-reteta-traditionala-contine-caviar-sofran-si-foite-de-aur foto: repubblica.it

O carbonara de aur, la propriu. Se numește Carbondoro și este o carbonara care pe lângă ceea ce conține în mod tradițional mai are printre ingrediente câteva foarte scumpe. Șofranul se adaugă în crema specifică acestei rețete, care în acest caz este din gălbenușuri, pecorino și supă de legume. Caviarul și foițele de aur sunt folosite pentru decorarea finală a preparatului.  În total, conține 70 de grame de paste, 10 grame de caviar, trei foițe de aur și între 8 și 10 grame de șofran, relatează despre acest new entry în peisajul gastronomic local ziarul La Repubblica.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Foița de aur este un produs decorativ folosit în bucătărie și patiserie. Are o grosime de câțiva microni și conține aur de 22 sau 24 de karate, este inert și nu este metabolizat de organism. La nivel comercial îl regăsim codificat ca E175 și este foarte pe val în ultimii ani.

„Ideea a fost să creez ceva ce în acest moment nu există. Nu e ușor, în ziua de azi, să creezi ceva nou. Ce mi-am dorit a fost să provoc, folosind un preparat tradițional de care toată lumea e atașată. Sunt sigur că nimeni n-a mai mâncat o carbonara ca asta”, a explicat Emin Haziri, executive chef al restaurantului Procaccini, de la Milano, care propune acest preparat în meniu, născut în Kosovo.

El spun că i-au trebuit în jur de șase luni ca să creeze preparatul. „Aveam clar în minte ingredientele, trebuia doar să găsesc echilibrul potrivit, astfel încât fiecare dintre ele să fie pus în valoare perfect.”

Prețul e dat de costul ingredientelor dar reflectă și întregul know how pe care îl acumulează un bucătar de top

„Îmi dau seama că prețul nu este deloc neglijabil. Dar în farfurie se află materii prime cu un cost foarte ridicat. Să ne gândim doar la cele 10 grame de caviar, la cele trei foițe de aur. Apoi, nici il guanciale nu e ales la întâmplare – este din porc iberic Cinco Jotas. Iar pastele sunt de la pastificio Graziano, din Avellino”, mai spune autorul acestui preparat, în replică la polemicile de pe rețelele sociale.

„Să numești acest preparat scump înseamnă să nu-i recunoști adevărata valoare. Costul reflectă o gândire, un studiu, munca mai multor oameni, dar și produse de o calitate incontestabilă. Este o investiție conștientă, nu doar în gust, ci într-o idee de bucătărie care răstoarnă convențiile tradiției. Este prețul unui angajament real – prețul unui lux care, în acest caz, nu înseamnă abundență, ci coerență cu experiența pe care dorim să o oferim clientului la Procaccini”, a mai comentat bucătarul.

El mai spune că a folosit ingrediente pe care le folosește dintotdeauna, printre care caviarul și crema cu șofran, dar „a fost o provocare tehnică să echilibrez toate aromele și texturile.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *