De la echilibrul dintre potasiu și sodiu până la prezența acidului folic și a antioxidanților, salata verde, indiferent de soi, are proprietăți adesea subestimate. Nu este deloc doar un simplu fel de mâncare cu care să ne ținem conștiința sub control că nu am mâncate multe calorii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Denumită științific Lactuca sativa, salata este una dintre cele mai răspândite legume din alimentație. Există numeroase varietăți, care se deosebesc prin formă și gust, dar care au valori nutriționale foarte asemănătoare, relatează publicația italiaatavola.net.
Care sunt proprietățile nutriționale ale salatei?
100 g de salată furnizează, în medie, 21 de calorii, repartizate astfel:
-
43% carbohidrați
-
38% proteine
-
19% lipide
Mai exact, 100 g de salată conțin:
-
94,3 g apă
-
2 g carbohidrați
-
2 g zaharuri solubile
-
1,8 g proteine
-
1,5 g fibre
-
0,4 g lipide
-
0 mg colesterol
-
9 mg sodiu
-
0,05 mg vitamina B1 (tiamină)
-
0,18 mg vitamina B2 (riboflavină)
-
0,7 mg vitamina B3 (niacină sau vitamina PP)
-
229 µg echivalent retinol (vitamina A)
-
6 mg vitamina C
-
acid folic (vitamina B9)
-
240 mg potasiu
-
0,8 mg fier
-
45 mg calciu
-
31 mg fosfor
Salata verde: beneficii și contraindicații
Conținutul de fibre (1,5 g/100 g) și apă (94 g/100 g) face din salată un aliment optim pentru cei care doresc să îmbunătățească tranzitul intestinal – reduce și formarea gazelor. Aportul caloric redus (20 kcal/100 g) o face ideală pentru regimurile alimentare hipocalorice. Raportul favorabil potasiu/sodiu o face diuretică, fiind recomandată persoanelor care suferă de retenție de apă. Conținutul ridicat de apă și minerale (mai ales calciu, potasiu și fosfor) o transformă într-un aliment remineralizant și răcoritor.
Salata conține în medie cantități bune de provitamina A – esențială pentru protejarea vederii și sănătatea pielii, precum și vitamine din complexul B (remarcabil este conținutul de acid folic sau vitamina B9, important pentru sănătatea sistemului cardiovascular și esențial în sarcină pentru dezvoltarea optimă a fătului) și vitamina C, care – împreună cu alți antioxidanți – combate îmbătrânirea celulară și creșterea colesterolului în sânge.
Nu sunt cunoscute contraindicații ale consumului de salată, cu excepția cazurilor de alergie la această legumă. În plus, potrivit sursei citate, este recomandată evitarea consumului excesiv de salată în cazul tratamentului cu anticoagulante.
