Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Un dietetician spune că, de-a lungul anilor, discutând cu oamenii despre dieta lor, a observat că mulți tratează cafeaua ca pe o plăcere vinovată, la fel ca ciocolata sau vinul. Unul dintre motivele pentru care cineva ar putea simți vinovăție este convingerea că cafeaua provoacă inflamație sau că poate agrava simptomele unor afecțiuni inflamatorii, cum ar fi durerile articulare sau problemele gastrointestinale, notează eatingwell.
Dieteticianul explică apoi din punct de vedere științific, cât este adevăr și cât este mit aici.
Legătura dintre cafea și inflamație
Studiile sugerează că, în majoritatea cazurilor, cafeaua nu cauzează inflamații—chiar și dacă bei mai mult de una sau două cești de cafea pe zi. De fapt, situația este opusă. Potrivit unui studiu din 2021 publicat în Nutrients, cafeaua poate avea efecte antiinflamatoare asupra organismului. Aceste efecte sunt considerate a fi unul dintre principalele motive pentru care consumul regulat de cafea a fost asociat cu riscuri mai mici pentru multe afecțiuni inflamatorii, inclusiv Alzheimer, Parkinson, diabet de tip 2, gută, boli de inimă și unele tipuri de cancer, conform unei recenzii din 2019 publicate în Critical Reviews in Food Science and Nutrition și unei alte recenzii din 2023 în Molecules.
Potrivit unei recenzii din 2023 din Food Science & Nutrition, beneficiile antiinflamatoare ale cafelei provin din multitudinea de compuși bioactivi pe care îi conține. Cafeaua este o sursă excelentă de polifenoli, compuși cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Polifenolii din cafea, cum ar fi acidul clorogenic, diterpenele și trigonelina, par să oprească radicalii liberi de la a provoca daune care ar genera inflamații; unii dintre acești compuși blochează, de asemenea, producerea de substanțe inflamatorii prin inhibarea expresiei genelor și a enzimelor implicate în dezvoltarea acestora.
Rezultatul, conform studiilor, este că consumul regulat de cafea poate reduce unul sau mai mulți markeri inflamatori din sânge. Cu toate acestea, câteva studii ample au arătat că există o asociere între consumul de cafea și niveluri mai scăzute ale markerului inflamator CRP (proteina C reactivă). Pe măsură ce crește consumul de cafea, scad nivelurile de CRP. Totuși, o recenzie din 2020 publicată în Nutrients a concluzionat că, per total, cafeaua nu are un impact măsurabil asupra CRP. Autorii subliniază că, din cauza acestor dovezi contradictorii, este nevoie de mai multe cercetări, iar factori precum fumatul sau indicele de masă corporală (BMI) pot influența aceste rezultate.
Dar ce se întâmplă cu zahărul, frișca și cafeaua decofeinizată
Mulți oameni preferă să-și savureze cafeaua cu zahăr sau îndulcitori artificiali, ambele asociate cu inflamația. Majoritatea studiilor privind potențialul antiinflamator al cafelei au analizat efectul cafelei negre, fără adaosuri precum zahărul, îndulcitorii sau frișca. Ingredientele adăugate care conțin zaharuri, grăsimi saturate sau substanțe chimice sunt inflamatoare atunci când sunt consumate în exces, ceea ce validează întrebarea dacă cafeaua provoacă inflamație.
Cu toate acestea, cercetări mai vechi, cum ar fi un studiu din 2015 publicat în American Journal of Epidemiology, sugerează că cafeaua oferă beneficii pentru sănătate chiar și atunci când conține zahăr și frișcă. În ceea ce privește inflamația, impactul este probabil mic dacă se adaugă cantități minime la una sau două cești pe zi, dar mai multe cești cu adaosuri mari ar putea anula beneficiile antiinflamatoare ale cafelei.
Pentru fanii cafelei decafeinizate, există dovezi care sugerează că aceasta oferă beneficii comparabile cu cafeaua normală, potrivit unei recenzii din 2018 în BMJ. Studiile arată că scăderile markerilor inflamatori ar putea fi ușor mai mici în cazul cafelei decafeinizate comparativ cu cea cu cofeină. Totuși, consensul general este că cofeina nu este principalul factor care contribuie la beneficiile antiinflamatoare ale cafelei; mai degrabă, polifenolii prezenți în ambele tipuri de cafea sunt responsabili.
Câtă cofeină este sigură?
Efectul stimulant al cofeinei este motivul pentru care mulți dintre noi consumăm cafea. Dar, așa cum mulți au experimentat, prea multă cofeină poate provoca agitație și palpitații. Aceasta ridică întrebarea dacă este consumată în exces, cafeaua provoacă inflamație.
Cercetările sunt limitate, dar studiile menționate mai sus au inclus un interval larg de consum de cafea, iar cei care au consumat între 3 și 7 cești de cafea cu cofeină au avut beneficii similare cu cei care au consumat mai puțin. Totuși, asta nu înseamnă că ar trebui să consumați o astfel de cantitate.
Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), 400 miligrame de cofeină pe zi sunt considerate sigure. Aceasta este cantitatea regăsită în aproximativ 4 sau 5 cești de cafea. Este important de menționat că aceasta se referă la cești de aproximativ 240 ml. Iar multe căni sau pahare pentru cafea de tip „to-go” sunt mai mari. Fiecare persoană metabolizează cofeina diferit, iar genetica poate influența acest proces. În plus, consumul excesiv poate provoca inflamații indirect, de exemplu prin perturbarea somnului, ceea ce crește nivelurile de CRP și alți markeri inflamatori.