Cafeaua de dimineață ar putea face mai mult decât să ne trezească. Aceasta declanșează un mecanism antic de protecție celulară, care ar putea explica legătura dintre consumul de cafea și o viață mai lungă, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Queen Mary University of London, citat de Science Daily.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Studiul, publicat în jurnalul Microbial Cell și realizat de laboratorul de Îmbătrânire Celulară și Senescență din cadrul Centrului pentru Biologie Celulară Moleculară al universității, arată cum cofeina, cel mai popular compus neuroactiv din lume, ar putea încetini procesul de îmbătrânire la nivel celular.
Deși cofeina a fost asociată de mult timp cu beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli asociate vârstei, modul în care acționează în celulele noastre a fost până acum un mister. În cercetarea actuală, realizată pe drojdia fission, un organism unicelular surprinzător de asemănător cu celulele umane, oamenii de știință au descoperit că „cofeina afectează îmbătrânirea acționând asupra unui sistem celular antic de gestionare a energiei”.
Într-un studiu anterior, aceeași echipă demonstrase că „cofeina ajută celulele să trăiască mai mult prin acționarea asupra unui regulator al creșterii numit TOR (Target of Rapamycin)”, un comutator biologic care indică celulelor când să crească, în funcție de cantitatea de hrană și energie disponibilă. TOR controlează de peste 500 de milioane de ani reacțiile la energie și stres în organismele vii.
„Aceste descoperiri ajută la explicarea motivului pentru care cofeina ar putea fi benefică pentru sănătate și longevitate”
Noul studiu aduce însă o descoperire surprinzătoare: „cofeina nu acționează direct asupra acestui comutator al creșterii, ci activează un alt sistem esențial, numit AMPK, un senzor celular al combustibilului, prezent atât la drojdii, cât și la oameni”.
„Când celulele tale au un nivel scăzut de energie, AMPK intră în acțiune pentru a le ajuta să facă față”, explică Dr. Charalampos (Babis) Rallis, conferențiar în genetică, genomică și biologie celulară fundamentală la Queen Mary University of London și autor principal al studiului. „Iar rezultatele noastre arată că cofeina ajută la activarea acestui mecanism”.
AMPK este, de altfel, și ținta metforminei, un medicament frecvent utilizat pentru diabet, care este studiat pentru posibilele sale efecte de prelungire a duratei de viață la om, alături de rapamicină.
Folosind modelul de drojdie, cercetătorii au demonstrat că „efectul cofeinei asupra AMPK influențează modul în care celulele cresc, își repară ADN-ul și răspund la stres, toate procese legate de îmbătrânire și boală”.
„Aceste descoperiri ajută la explicarea motivului pentru care cofeina ar putea fi benefică pentru sănătate și longevitate”, a declarat Dr. John-Patrick Alao, cercetătorul postdoctoral care a condus studiul. „Și deschid posibilități interesante pentru viitoarele cercetări despre cum am putea declanșa aceste efecte mai direct, prin dietă, stil de viață sau medicamente noi”.