Busuiocul violet este similar la formă cu cel verde, dar de culoare violet spre indigo. Pe numele său științific este Ocimum basilicum, face parte tot din familia Laminaceae, iar denumirea comună de „busuioc violet” vine de la culoarea intensă a frunzelor sale comestibile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Unele varietăți prezintă frunze și tulpină complet violet-indigo, altele, cu pete verzi. Are un gust ceva mai intens, care amintește vag de aroma de lemn-dulce. Planta produce flori roz sau albe și are un miros mai puternic decât busuiocul clasic. Este originar din regiunile tropicale ale Africii, Americii și Asiei. Poate fi folosit la gătit în același mod ca busuiocul verde, cu mențiunea că trebuie dozată cu atenție cantitatea, având o concentrație aromatică mai puternică.
Se dezvoltă bine atât în interior, cât și în aer liber, și poate fi cultivat în ghiveci sau direct în grădină. Este o plantă anuală, specifică sezonului cald, și poate atinge până la 60 cm înălțime. Este foarte apreciat în gastronomie nu doar pentru gustul său aparte, ci și pentru aspectul decorativ.
Busuiocul violet este bogat în antioxidanți
De asemenea, potrivit portalului ohga.it, este bogat în antioxidanți, în special antociani — pigmenți de culoare albastru închis care se formează în celulele vegetale. Cu cât planta este expusă mai mult la soare, cu atât frunzele devin mai închise la culoare și cu proprietăți nutriționale mai intense.
Antioxidanții sunt compuși care luptă împotriva radicalilor liberi ce pot provoca deteriorări celulare și crește riscul apariției unor boli grave precum afecțiunile cardiovasculare, cancerul, diabetul sau artrita.
Totodată, busuiocul violet conține eugenol, un compus chimic cu efecte antiinflamatoare. De asemenea, este recunoscut și pentru proprietățile sale detoxifiante, mai ales la nivel hepatic. În plus, furnizează minerale precum calciu și potasiu, acid folic și vitamina A.
Cum se folosește în bucătărie busuiocul violet
Busuiocul violet se poate folosi în aceleași moduri ca și cel clasic. Dacă nu te deranjează culoarea, poți prepara chiar și pesto. Totuși, este indicat să folosești cantități mai mici în diferite combinații, fiind mai aromat.
Este ideal pentru decorarea preparatelor și pentru a da o notă originală unei salate caprese, legumelor, peștelui la grătar sau unei salate simple. De asemenea, se pot aromatiza cu el supe, sosuri sau alte mâncăruri scăzute. Poate fi folosit și în mixuri aromatice cu sare.