Budinca de chia – desert sănătos sau capcană calorică? / Tania Fântână (nutriționist): Nu vă îndrăgostiți prea mult de ele, mai ales dacă vreți să scădeți în greutate

Nutriționistul Tania Fântână / Sursa foto: G4Food Nutriționistul Tania Fântână / Sursa foto: G4Food

Semințele de chia sunt originare de la planta Salvia hispanica L. și au avut o importanță deosebită în alimentația din Mexic și Guatemala în trecut. Cu toate că sunt extrem de mici, semințele de chia sunt incredibil de bogate în nutrienți și au constituit o parte esențială a dietei antice a aztecilor și a civilizației maya. Aceste semințe au fost apreciate pentru beneficiile lor asupra sănătății de-a lungul mai multor secole și au fost cultivate ca sursă de hrană încă din anul 3500 î.Hr., fiind oferite chiar și zeilor azteci în cadrul ceremoniilor religioase.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Cred că, pe lângă restul semințelor cu care noi, românii, eram obișnuiți: floarea-soarelui, semințele de dovleac, susan, in, semințele de chia au câștigat teren foarte rapid.

Excelente surse de nutrienți: Semințele de chia sunt o sursă bună de proteine, conținând aproximativ 17% proteine. Proteinele sunt esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor și sunt, de asemenea, importante pentru a menține o stare bună de sănătate.

De asemenea, semințele de chia sunt o sursă excelentă de fibre, conținând aproximativ 34% fibre, iar fibrele sunt esențiale pentru susținerea sănătății digestive.

În plus, semințele de chia sunt și o sursă bună de calciu, conținând aproximativ 18% calciu, iar calciul este esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților.

Pe lângă sursele de calciu, semințele de chia conțin și magneziu, aproximativ 27% magneziu.

O rețetă excelentă de limonadă, de exemplu, pentru că tot vine vara, este aceea de a adăuga câteva lingurițe de chia într-un litru de limonadă proaspăt pregătită în casă.

Celebra budincă de chia pe care o mâncăm cu toții la micul dejun este o sursă foarte bună de nutrienți și ține de foame ore întregi. Trebuie doar să adăugați 1/4 de ceașcă de semințe de chia cu 1 ceașcă de lichid (lapte, iaurt, kefir, piure de fructe etc.) și să-l puneți la frigider de seara până dimineața. Dimineața garnisiți cu fructe proaspete și fulgi de cocos și aveți un mic dejun pe care o să îl consumați cu mare drag. Câteva boabe de cacao adăugate o să vă dea impresia că mâncați ciocolată cu zero vină. Ce să îți dorești mai mult de la un mic dejun decât atâtea satisfacții?

Semințele de chia sunt excelente ca și „pansament gastric”. Semințele de chia nu sunt un pansament gastric în sens medical, dar pot avea un efect benefic asupra mucoasei stomacale datorită texturii lor gelatinoase și compoziției bogate în fibre solubile.

Ce fac semințele de chia?

  • Formează un gel în contact cu lichidele – absorb de 10–12 ori greutatea lor în apă.

  • Acest gel poate îmbrăca ușor mucoasa gastrică, oferind o senzație de protecție.

  • Conțin fibre solubile → susțin digestia și pot reduce inflamația intestinală.

  • Au acizi grași omega-3 → efect antiinflamator ușor.

Când pot ajuta?

  • La stomac sensibil sau ușoare arsuri ocazionale. Nu încerca să tratezi boli grave de stomac cu consumul lor și nu înlocui sfatul medicamentos al medicului cu acestea. În fața unei boli serioase, alimentația vine ca adjuvant și nu ca înlocuitor de medicamente. Ajută-ți și tu corpul cu ce poți face ca atitudine de grijă și îngrijire asupra corpului tău.

  • Ca parte dintr-o dietă calmantă pentru sistemul digestiv. Sigur că nu ajută dacă ai mâncat fast food înainte sau ai băut nenumărate cafele combinate cu fumat pe stomacul gol. Vorbim de o abordare blândă asupra organismului din toate punctele de vedere.

  • Când sunt hidratate corect (lăsate la înmuiat minimum 30 de minute în destul lichid).

Deși sunt minunate ca și proprietăți nutriționale, nu vă îndrăgostiți prea mult de ele, mai ales dacă vreți să scădeți în greutate. 1 lingură cu vârf de semințe conține aproximativ 100 kcal. Poți să mănânci 2 linguri pe zi în budinca de chia sau limonadă. Nu le strecura peste toate salatele tale. Trebuie să fie hidratate înainte de consum pentru a nu leza mucoasa gastrică și a putea fi digerate optim.

De îndată ce ai deschis ambalajul, păstrează-le într-un borcan închis ermetic, la frigider. Lucru valabil pentru toate nucile și semințele pe care le consumi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *