În paralel cu curentul nouvelle cuisine și preparatele din ce în ce mai sofisticate propuse de restaurante, la nivel domestic începe să își facă apariția și o tendință de sens contrar. În contextul prețurilor tot mai ridicate la alimente pe plan mondial dar și al nevoii de a mânca sănătos, tot mai multă lume revine la preparatele simple, tradiționale, din ingrediente puține și la îndemână.
Printre preparatele de bază în contextul unei economii domestice atentă la propriile resurse face parte și aluatul simplu de biscuiți. Dincolo de pâine și cozonac, face parte dintr-un ABC gastronomic ideal al oricui, alături de:
-crazy dough, aluatul simplu bun la aproape orice
-aluatul fraged pentru fursecuri sau tarte
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ingrediente pentru aluat de biscuiți simpli
500 g făină
50 zahăr
125 g unt
250 g lapte
5 g praf de copt
7 g sare
aromă de vanilie
Procedeu
-topim untul
-amestecăm făina cu zahărul, sarea, praful de copt și aroma de vanilie
-practicăm în acest amestec uscat o gaură, în care adăugăm laptele, începem să amestecăm cu o lingură, apoi adăugăm și untul și amalgamăm acum cu mâna
Vom obține un aluat destul de elastic, pe care îl lăsăm la frigider să se odihnească puțin, acoperit. Orice aluat din făină de grâu are nevoie de această etapă, pentru că o cere glutenul, care inițial e tenace, apoi devine maleabil.
Ulterior, întindem pe masa curată și unsă cu puțin ulei o foaie de circa 1/2cm grosime. Tăiem din ea biscuiții, în orice formă dorim. Fie folosim diferite forme de fursecuri, fie pur și simplu tăiem cu cuțitul dreptunghiuri, mai late, sau bastonașe, mai lungi.
Înainte de a da la cuptor, pentru a le conferi puțină culoare, îi ungem cu lapte în care am dizolvat puțin zahăr. Ne putem folosi de pensula cu care ungem cozonacul.
Se coc la 180 de grade circa 20 de minute, în funcție de specificul cuptorului. Dacă avem mai multe tăvi de aceeași mărime, cu atât mai bine. Le putem așeza pe mai multe etaje, inversându-le poziția la jumătatea timpului de coacere.
Putem obține, cu această rețetă simplă, aproape 1 kg de biscuiți simpli, pe care îi depozităm într-o cutie de metal sau de plastic, pentru a-i menține fragezi.

Rețeta este adaptată din cartea ilustrată mai sus, Le Ricette di Petronilla. Persoana cu acest nume pe post de alter ego se numea în realitate Amalia Moretti Foggia della Rovere și este născută înainte de anul 1872 la Mantova, în nordul Italiei.
A fost prima femeie medic pediatru și a treia femeie medic din Italia. A publicat în anii ’20, ’30 și ’40 multe rețete de mâncăruri și preparate simple în ziarele vremii, sub diferite pseudonime. Câteva dintre ele au apărut apoi și în acestă culegere, încercând să ajute femeile să creeze mâncăruri simple într-o perioadă grea din multe puncte de vedere, cea a regimului Mussolini.