Beneficii ale consumului de fructe și legume de sezon/”E mult mai bine ca în locul unei pastile de vitamine să mănânci fructe și legume de sezon zi de zi” – Tania Fântână, nutriționist G4Food

perchezitii foto Pixabay

Treaba cu fructele și legumele este destul de intuitivă, firească. Chiar dacă uiți să mănânci un fruct, tot vezi pe undeva unul și ți se face poftă. Atunci când mănânci o bucată de friptură, parcă îți stă în gât dacă nu pui alături și o garnitură. Când ești adult, nu musai sportiv de performanță, cam singura garnitură pe care ți-o permiți fără să stai stresat de cantități sunt legumele.

Dacă despre brânzeturi știm că sunt destul de grase, despre carne că ne constipă și nu putem să o mâncăm dimineață – prânz – seară, legumele sunt cel mai bun prieten al fiecărei farfurii. Omleta sau brânza de dimineață nu ar avea niciun gust fără o salată de roșii. Ce ar fi ciorba de văcuță fără tot acel mix ademenitor de legume, care mai de care mai colorate și cu forme diferite? Ce fruct e mai bun de pus copiilor pentru pachețelul de la școală decât un măr sau o pară? Ce ar fi fost copilăria noastră fără farfuria aceea cu vârf plină de pepene roșu? Copilăria noastră ar fi fost mult mai gri fără fructe și legume.

Poftele noastre ne ajută să mâncăm divers și mai ales de sezon. Sigur că pepenele îl putem mânca și în februarie, îl găsim pe piață, dar oare e la fel de bun ca cel din timpul verii? Murăturile mâncate în timpul iernii sau zarzavaturile conservate ne asigură flota de bacterii bune pentru a putea trece de sezonul rece cu o imunitate puternică.

Motive pentru care să incluzi fructele și zarzavaturile de sezon pe masa ta zi de zi:

  • Îți asigură vitaminele și mineralele necesare unei sănătăți bune, benefice și copiilor în perioada creșterii. E mult mai benefic ca în locul unei pastile de vitamine să mănânci fructe și legume de sezon zi de zi;
  • Digestia ta are nevoie de ajutorul fibrelor din fructe și legume. E mult mai dietetic să îți iei aceste fibre din fructe și legume decât din cereale. Dacă vrei să slăbești și mănânci mai puțin, te poți confrunta cu constipație. E de ajutor să ai zilnic o porție de fructe, iar prânzul și cina ta să aibă alături legume de sezon atât crude, cât și gătite;
  • Sunt alimentele cu cele mai puține calorii. Poți mânca o farfurie întreagă de legume fără să îți bați capul cu câte calorii ai avut acolo. Cu siguranță, puține;
  • Fructele și legumele sunt mult mai versatile în bucătărie decât produsele animale. Poți face ciorbe, supe cremă, tarte, înghețate, etc.;
  • În sezon, fructele și legumele au cel mai mic preț și cel mai natural gust. Dacă nici astea nu sunt motivații de a le cumpăra și mânca, nu știu care să fie mai bune;
  • Fructele și legumele de sezon sunt foarte bune pentru a fi cumpărate și conservate. Compoturi, gemuri, zacuscă, castraveți și gogoșari în oțet, conopidă, morcovi, varză murată. Toate sunt excelente de mâncat în sezonul rece și ideale de avut în cămară sau congelator;
  • Fructele și legumele de sezon te ajută să mănânci un curcubeu de culori zi de zi. Cred că ne-a plăcut tuturor această expresie atunci când am auzit-o prima dată;

Atunci când cumperi fructe și legume de sezon, te asiguri că ele au un traseu cât mai scurt de la fermă sau livadă până la tine pe masă. Ai astfel un produs mult mai gustos, mai puțin conservat, în maxim de plinătate a vitaminelor și nutrienților. Cu cât un produs a stat mai mult pe camioane, avioane, alte mijloace de transport, la lumină, conținutul său de vitamine scade foarte mult.

Nu vă aduceți aminte de fructe și legume de sezon doar când țineți post. Divers, neprocesat, colorat, vesel, ar trebui să fie tot ce se află pe masa noastră în cea mai mare parte a timpului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *