Ministerul francez al Agriculturii şi-a revizuit marţi estimările referitoare la producţia de vin din acest an, până la 36 de milioane de hectolitri, de la 37,4 milioane de hectolitri cât estima luna trecută, invocând impactul caniculei din luna august, informează Reuters şi AFP, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Biroul de statistică din cadrul Ministerul francez al Agriculturii a precizat că producţia de vin din 2025 ar urma să fie cu mult sub producţia medie din ultimii cinci ani (-16%).
“Culesul viei, care acum este aproape terminat, confirmă efectele adverse ale valului de căldură din august asupra potenţialului de producţie în majoritatea zonelor”, notează Biroul de statistică, în timp ce producţia din 2024 a fost la rândul ei subminată de condiţii meteorologice nefavorabile, inclusiv precipitaţii, secetă şi îngheţuri târzii.
De data aceasta, valul de căldură şi seceta din august au redus potenţialul de producţie, accelerând coacerea strugurilor şi încetinind creşterea: rezultatul a fost boabe mai mici, cu mai puţin suc.
Se preconizează că doar producţia de vinuri certificate cu Denumire de Origine Protejată (DOP) va creşte în ritm anual, cu aproximativ 5% faţă de 2024, determinată de creşterile din regiunile viticole Champagne, Burgundia, Valea Loarei, Corsica şi Sud-Est. Cu toate acestea, producţia din 2025 va fi cu 11% sub media din perioada 2020-2024.
Franţa este al doilea mare producător de vin din lume după Italia şi primul exportator ca valoare. Producţia sa de vin a fost afectată de vremea nefavorabilă în ultimii doi ani, în timp ce politicile de gestionare a excedentelor i-au determinat pe viticultori să defrişeze o parte din podgoriile lor.
Producţia de şampanie franţuzească este aşteptată să crească cu 14% comparativ cu cea de anul trecut, până la 2,1 milioane de hectolitri, dar va rămâne cu 10% sub media pe cinci ani. Producătorii au declarat că recolta a arătat o calitate bună.