Ardei deshidratați. Metoda simplă cu care italienii fac din ardei de tip kapia niște delicatese care se consumă peste iarnă / Se numește „peperone crusco”, întâi sunt uscați natural și apoi trecuți rapid prin ulei

Mihaela Găneț 13 iulie 1 comentarii 20076 vizualizări
ardei-deshidratati-metoda-cu-care-italienii-fac-din-ardei-kapia-delicatese-pentru-iarna-peperone-crusco-uscati-apoi-prajiti-foarte-rapid foto: ID 124177471 © Laudibi | Dreamstime.com

Ardei deshidratați pregătiți pentru iarnă. Il peperone crusco este o specialitate tipică regiunii Basilicata din Italia, din zona de sud, dar se practică și în unele locuri din zonele învecinate unde se cultivă un soi de ardei dulce cu coajă subțire care, odată uscat și prăjit, devine crocant – de aici și numele crusco („crocant” în dialectul local). Nu doar roșiile se pot deshidrata cu succes prin metode naturale, ci și ardeii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -
ardei-deshidratati-metoda-cu-care-italienii-fac-din-ardei-kapia-delicatese-pentru-iarna-peperone-crusco-uscati-apoi-prajiti-foarte-rapid
foto: tenutapadi.it

Se foloses în general așa-zișii peperoni di Senise, protejați ca marcă IGP, lunguieți și cu coajă subțire, care permite o deshidratare rapidă. Foarte asemănător cu ardeii kapia balcanici, care pot fi deshidratați cu succes la soare.

Cum se deshidratează ardeii

E mereu o bună practică să preluăm și ideile altora și să le aplicăm produselor proprii, tehnic se numește schimb cultura. Optând, așadar, pentru ardeii kapia în locul celor din rețeta originală, iată cum se procedează.

Se spală bine ardeii, se șterg și se lasă să se usuce complet de apă. Apoi se înșiră cu un ac gros pe un fir de sfoară alimentară, formând ca niște ghirlande.

Se atârnă într-un loc uscat, bine aerisit și ventilat dar ferit de umezeală, acoperiți cu plase care îi protejează de muște și alte insecte. Se lasă asa timp de cel puțin 2–3 săptămâni, până când sunt complet uscați. Trebuie să fie ușori și „uscați la atingere”, fără urme de mucegai.

Cum se prepară mai departe ardeii, odată deshidratați

Folosind doar ulei și puțină sare, iată mai departe pașii.

Se încălzește ulei într-un ceaun mare, la circa 150°C, mult înainte de punctul de fum, ca pentru prăjit.

Se trec ardeii deshidratați maxim 10 secunde prin baia de ulei cald. Se umflă și devin crocanți. Secretul este să nu fie prăjiți prea mult pentru că riscă să devină amari.

Se scot cu o paletă pe hârtie absorbantă de bucătărie și se presară cu sare, fără a exagera.

Se așează apoi în borcane închise etanș.

Cum se pot consuma ardeii deshidratați și trecuți prin ulei

Se consumă peste iarnă ca gustare sau aperitiv crocant, se adaugă în sosuri sau se pot adăuga alături de o friptură, pe post de garnitură.

De asemenea, se pot adăuga pe post de adaos aromatic în mâncăruri de tip felul doi, de cartofi, de fasole, de mazăre, de varză sau alte legume. Dar merg și în diferite preparate de carne sau pește la cuptor, în orice fel de sos sau de dressing pentru salată.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *