Mâncarea din perioada sărbătorilor de iarnă – Crăciun și Revelion – reprezintă doar o parte a festivităților care fac sfârșitul de an atât de frumos, dar abundența preparatelor tradiționale face ca aceasta să fie foarte importantă.
Fie că este vorba despre o friptură de sărbători, prăjiturile cu zahăr sau o băutură, mâncarea este un element de bază al sărbătorilor de iarnă, în multe gospodării. Ei bine, mulți oameni se întreabă dacă ar trebui să postească înaintea mesei de sărbători. Iată, potrivit chsbuffalo.org, care este adevărul.
A devenit din ce în ce mai obișnuit să auzim despre practica postului religios, în perioada de dinaintea mesei festive de Crăciun. Mulți oameni, nu doar din motive religioase, ci și conduși de gândul de a… minimiza, cumva, “daunele” produse abundența de preparate tradiționale – sarmale, cârnați, cozonac etc – toate foarte calorice și greu digerabile, speră că dacă țin post, în prealabil, acest lucru îi va ajuta.
Dar cât de eficient poate fi acest lucru, într-adevăr? Să postești sau să nu postești? Dezmințim miturile.
Postul nu trebuie să lase organismul fără nutrienți
„Postul înainte de masa de sărbători s-ar putea să nu fie cea mai bună idee, mai ales având în vedere că majoritatea preparatelor culinare specifice sărbătorilor sunt foarte bogate în calorii. În plus, majoritatea gospodinelor vor prepara o mulțime de deserturi. Consider că, dacă o persoană omite micul dejun, este mai predispusă să mănânce exagerat la cină, pentru a compensa lipsa de nutriție din timpul zilei. De asemenea, dacă cineva ține post în timpul zilei și nu se hidratează suficient, poate avea o durere de cap și acest lucru ar putea strica cu adevărat o seară.
Cel mai bine este să alegeți un mic dejun ușor sănătos, cu proteine slabe și fructe proaspete dimineața și să luați un prânz ușor, astfel încât să vă puteți bucura și să savurați cina fără a muri de foame. De asemenea, o perioadă lungă de post, cu alimente vegetale, fără proteine, va genera pofte, iar când veți relua alimentația normal veți avea tendința să faceți excese. De aceea trebuie să includeți, obligatoriu, în meniul de post și proteine vegetale”, spune nutriționista Kristen Gill.
Prima regulă este să rămâneți consecvent
Postul intermitent a devenit și el o modă, mai ales că unele cercetări medicale au arătat beneficiile pentru sănătate ale îngustării intervalului de timp în care consumați calorii în timpul zilei. Postul intermitent, în special atunci când se tratează o afecțiune cronică, ar trebui să se facă cu îndrumări adecvate din partea unui medic. Când vine vorba despre sărbători, dacă ai adoptat postul intermitent ca parte a rutinei tale, nu este rău să păstrezi consecvența. În caz contrar, poți sări peste micul deju,n pentru o zi în care știi că plănuiești să te răsfăț mai târziu, dar acest lucru nu se califică drept post intermitent. De fapt, este posibil să ajungeți să mâncați în exces până când ajungeți la masa principală.
Dacă ții postul Crăciunului, care are o durată de 40 de zile și se încheie pe 24 decembrie, trebuie să știi că această perioadă nu înseamnă doar abstinență alimentară, în care vei consuma doar fructe și legume, fără carne, ouă și lactate, ci, așa cum îl percep creștinii, este și un timp de meditație, de reflecție, de purificare și curățare a sufletului. Totul este ca, la încheierea postului, la cina tradițională de Crăciun, să nu îmbuibi cu multe preparate, pentru că toate au carne, maioneză și zahăr din belșug, deci se digeră greu și nici să nu faci abuz de alcool. Asta dacă nu vrei să te confrunți cu indigestie, balonare sau chiar cu vreo colică biliară.
Nu uita că proteinele sunt prietenele tale
Alimentele care sunt, în mod natural, bogate în proteine oferă o sursă de energie pe termen lung care vă va menține sațietatea pe tot parcursul zilei. Să începi ziua cu proteine, mai ales când aștepți cu nerăbdare o sărbătoare, poate fi o idee grozavă.
Produsele din carne de pasăre și ouăle sunt opțiuni excelente pentru micul dejun. Persoanele care aleg să țină Postul Crăciunului, pot opta pentru proteine din surse vegetale, cum ar fi produsele din soia: tofu, chifteluțe, hamburger și chiar cârnați și salam, care nu sunt doar sățioase, ci și gustoase.
Faptul că în perioada postului, în afară de salate, ai mâncat și , anumite anumite vegetale ce conțin proteine, precum nucile, migdalele, semințele chia și susan, dar și cereal integrale, te va ajuta să poți mânca ponderat din preparatele culinare tradiționale, pentru că organismul tău nu se va simți secătuit de nutrienți. De asemenea, organismul tău va fi mai puțin afectat de alcool, dacă sărbătorești band ceva alături de familie și prieteni, la masa festivă.
Nu neglija importanța hidratării
Nu există niciun înlocuitor pentru apă. Ea vă ajută să vă asigurați că toate sistemele corpului funcționează corect. Menținerea hidratării promovează digestia regulată și funcția rinichilor, ambele fiind importante pentru deplasarea alimentelor și a deșeurilor prin corp, după masă.
În plus, apa ocupă spațiu în stomac, la fel ca mâncarea. Dacă îți amintești să te hidratezi în timpul mesei, stomacul tău va trimite creierului un mesaj că este plin, descurajându-te să mănânci mai mult.
Autocontrolul este cheia reușitei
Pentru majoritatea oamenilor, postul ne pune corpul în modul de privare – ceea ce face mai puțin probabil să avem autocontrol atunci când ne aflăm în fața unor băuturi dulci, aperitive delicioase și garnituri decadente. Un mic dejun bine echilibrat este o alternativă binevenită în ziua mesei de sărbători.
Mâncând micul dejun, începe metabolismul nostru să funcționeze, pentru ziua ce abia începe, ceea ce înseamnă că orice vom mânca mai târziu va fi absorbit în mod normal. Deși s-ar putea să vă răsfățați, totuși, cu niște dulciuri și cu preparate culinare tradiționale, experții în sănătate cred că potențialul de a mânca în exces la masa de Crăciun scade dacă ne-am hrănit corespunzător mai devreme.