În plin sezon estival, înghețata, desertul favorit al verii, ar putea deveni mai scumpă, avertizează Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România. Unul dintre motivele mai puțin evidente: prețul în creștere al uleiului de cocos, un ingredient frecvent folosit în compoziția produsului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
De la rețetele simple cu vanilie sau ciocolată, până la variante premium precum înghețata japoneză cu trufe rare, aproape toate sortimentele au în comun câteva ingrediente de bază: lapte, zahăr, unt de cacao și, surprinzător pentru unii, ulei de cocos.
Acesta din urmă adaugă nu doar o notă delicată, tropicală, ci contribuie și la textura înghețatei și îi sporește rezistența la topire, datorită punctului său de topire mai ridicat, un avantaj esențial în zilele toride de vară.
Filipine, Indonezia și India domină piața mondială de ulei de cocos, primele două țări asigurând împreună peste 70% din producție. Însă vremea neobișnuit de caldă și uscată din Asia de Sud-Est a redus drastic recolta. Cum producția unei nuci de cocos durează aproximativ un an, efectele se simt deja în 2024-2025, cu o scădere de peste 6% față de anul precedent. Deși ploile recente dau speranțe pentru un 2026 mai generos, presiunea rămâne ridicată.
Mai mult, exporturile de nuci de cocos proaspete din Indonezia către China au crescut cu 146% în primul trimestru al anului, diminuând semnificativ disponibilitatea materiei prime pentru alte piețe.
Pe lângă factorii climatici, și lipsa coordonării dintre fermieri și procesatori, cererea accelerată din Asia și Europa, dar și un dolar american mai slab – care stimulează exporturile – au dus la scumpiri importante. „Unii distribuitori au semnalizat deja că preferă să păstreze produse în stoc în așteptarea unor condiții de piață și mai profitabile”, punctează Claudiu Cazacu.
Astfel, prețul uleiului de cocos livrat din Filipine în portul Rotterdam s-a dublat în ultimul an, ajungând la 2.800 dolari/tonă. Evoluții similare s-au înregistrat în Sri Lanka, iar în India, prețul a crescut de trei ori, depășind 400 de rupii pe kilogram.
Prețul altor ingrediente esențiale pentru înghețată, precum zahărul și laptele, este în scădere
În contextul scumpirii drastice a boabelor de cacao, multe companii din industria dulciurilor au ales să înlocuiască o parte din cantitatea de cacao cu ulei de cocos, o decizie logică, spune consultantul XTB, având în vedere că prețul boabelor de cacao s-a multiplicat de 3-4 ori față de acum 2-3 ani.
În paralel, și politicile energetice din Filipine pun presiune pe producție. Guvernul și-a propus ca motorina să fie amestecată în proporție de 4% cu coco-metil-esteri (derivați din uleiul de cocos), cu o țintă de 5% până la finalul anului viitor. Pentru a produce 500 de milioane de litri de biocombustibil, ar fi necesare circa 4,5 miliarde de nuci de cocos, adică aproape o treime din producția totală a țării.
„Astfel, producția va trebui să crească semnificativ pentru a compensa redirecționarea materiei prime către bio-combustibili. Altfel, politicile de mediu locale vor conduce la prețuri mai mari pentru iubitorii de înghețată din Europa, Asia și SUA”, avertizează consultantul XTB România.
Totuși, există și o veste bună pentru consumatori. Prețul altor ingrediente esențiale pentru înghețată, precum zahărul și laptele, este în scădere. Pe bursele din SUA, zahărul a scăzut cu peste 12% în ultimul an, iar laptele a urmat un trend asemănător. În plus, deși boabele de cacao rămân mult mai scumpe decât acum câțiva ani, s-au îndepărtat de maximele istorice.
„Împreună, aceste dinamici «îndulcesc» scumpirea uleiului de cocos”, conchide Claudiu Cazacu. Chiar și așa, în această vară, o înghețată răcoritoare ar putea costa ceva mai mult decât ne-am obișnuit.