Amenințarea tarifelor americane: Comisarul european pentru Agricultură, Christophe Hansen, cere „dezamorsarea situației” și protejarea sectorului viticol european: „Acest război comercial iminent nu este ceva ce am cerut, dar este ceva la care trebuie să reacționăm în mod adecvat”

christophe hansen, vin Sursa foto: Facebook

Comisarul european pentru Agricultură, Christophe Hansen, a tras un semnal de alarmă cu privire la escaladarea tensiunilor comerciale dintre Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite, subliniind necesitatea unei reacții „adecvate” din partea blocului comunitar. Într-un interviu acordat agenției EFE, Hansen a afirmat că UE nu a provocat acest conflict, dar este esențial să se ia măsuri pentru a proteja sectoare cheie, precum cel viticol, care se confruntă deja cu provocări majore.

„Cred că acest război comercial iminent nu este ceva ce am cerut, dar, chiar și așa, este ceva la care trebuie să reacționăm în mod adecvat”, a declarat Hansen. Afirmațiile sale vin în contextul publicării de către Comisia Europeană a unui pachet de măsuri destinate sprijinirii sectorului viticol, afectat de scăderea consumului și de impactul schimbărilor climatice.

Amenințarea impunerii de tarife vamale americane asupra vinului și a altor băuturi spirtoase europene, ca răspuns la contramăsurile UE privind tarifele pentru oțel și aluminiu, a generat o îngrijorare profundă. Hansen a subliniat importanța „dezamorsării situației” și a dezvăluit că Comisia explorează toate posibilitățile în acest sens, inclusiv discuții bilaterale și analiza rezultatelor unei consultări publice privind lista produselor afectate.

Hansen recunoaște „presiunea mare” geopolitică asupra sectorului vinului

Organizații viticole europene, precum Conferința Spaniolă a Consiliilor de Reglementare Vitivinicolă și Federația Europeană a Vinurilor cu Denumire de Origine, au solicitat Comisiei să excludă vinul și bourbonul din represaliile comerciale. Hansen a recunoscut „presiunea mare” geopolitică asupra sectorului și a evidențiat necesitatea diversificării piețelor pentru a reduce dependența de o singură țară.

În ciuda provocărilor, Hansen și-a exprimat optimismul cu privire la viitorul sectorului viticol, cu condiția adaptării la „noile cerințe” ale consumatorilor. „Este întotdeauna foarte important să menținem contactul cu consumatorul. Acest lucru va fi crucial”, a afirmat el. Hansen a evidențiat cererea crescândă pentru „produse de nișă” și vinuri cu conținut scăzut sau fără alcool, care răspund tendințelor de sănătate și bunăstare.

În ceea ce privește măsurile propuse de Comisia Europeană, Hansen a explicat că acestea vizează controlul ofertei de vin și îmbunătățirea etichetării, printre altele. Se prevede posibilitatea ca statele membre să aplice măsuri precum defrișarea viilor și recoltarea în verde, precum și flexibilizarea normelor de replantare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *