Industria alimentației și a băuturilor explorează din ce în ce mai mult potențialul algelor, nu doar ca ingredient sustenabil, ci și ca soluție inovatoare pentru ambalaje biodegradabile. De la uleiuri extrase din microalge, care rivalizează cu uleiul de măsline, până la alge roșii ce imita gustul și textura baconului, această resursă oceanică devine un pilon esențial al „economiei albastre”, scrie publicația FoodBev.
Algele sunt organisme fotosintetice distincte de plante, fungi și animale, fiind adaptate atât la mediile acvatice, cât și la cele terestre. Există două categorii principale: macroalgele (algele marine multicelulare, cum ar fi algele roșii, brune și verzi) și microalgele (organisme unicelulare care cresc în diverse medii, inclusiv apă, sol și rocă).
Agricultura marină și impactul ecologic
Organizația non-profit Greenwave promovează agricultura marină regenerativă, identificând trei piloni ai unei economii albastre sustenabile: ferme oceanice care sprijină ecosistemele, aduc beneficii economice și sociale pentru comunitățile din zona coastelor și lanțuri de aprovizionare echitabile.
Samantha Garwin, director de dezvoltare la Greenwave, a declarat: „GreenWave visează la o industrie alimentelor și băuturilor cu emisii nete zero, alimentată de alge marine. Kelpul cultivat este o alternativă regenerativă la ingredientele terestre cu amprentă mare de carbon, oferind noi arome, texturi și compuși bioactivi. Mai degrabă decât un ingredient principal, noi vedem kelpul ca pe un aliat discret, care ajută companiile să atingă obiectivele de funcționalitate, nutriție și sustenabilitate”.
Fermele de alge marine, cum este Noble Ocean Farms din Alaska, contribuie la biodiversitate și la calitatea apei. Skye Steritz, co-fondator al companiei, a explicat: „În zonele unde cantitatea de kelp a scăzut, agricultura marină poate fi regenerativă și benefică pentru animalele marine. De exemplu, în Prince William Sound, kelpul oferă adăpost pentru heringii și somonii tineri”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Inovații în industria alimentelor
Benjamin Armenjon, director general al Oceanium, a subliniat: „Din punct de vedere nutrițional, algele sunt extrem de versatile și bogate în nutrienți esențiali. Conțin fibre, minerale precum iod și fier, aminoacizi, vitamine și compuși bioactivi, cum ar fi antioxidanții și polifenolii”.
Compania sa utilizează o tehnologie de rafinare a algelor pentru a produce ingrediente alimentare bogate în nutrienți, inclusiv un ingredient prebiotic destinat îmbunătățirii sănătății digestive.
În același timp, startup-ul israelian Brevel produce un concentrat proteic din microalge, utilizat în alternativele vegetale pentru carne și lactate. Uleiul de gătit din alge, dezvoltat de Algae Cooking Club, oferă o compoziție de 93% grăsimi mononesaturate, fiind mai stabil și mai sănătos decât uleiurile tradiționale.
Kasra Saidi, co-fondator al Algae Cooking Club, a explicat: „Pe măsură ce consumatorii devin mai conștienți de efectele negative ale uleiurilor din semințe și de creșterea prețurilor pentru uleiul de măsline, caută alternative mai sănătoase și sustenabile”.
Ambalaje sustenabile pe bază de alge
Compania Umaro a dezvoltat un proces inovator pentru extragerea proteinelor din kelp și colaborează cu Sway pentru a transforma polizaharidele alginate rămase în bioplastice compostabile.
Alyssa Pace, reprezentant al Sway, a declarat: „Materialele de nouă generație realizate din alge pot schimba lanțurile de aprovizionare, reduce utilizarea petrolului și contribui la refacerea ecosistemelor”.
Pe lângă Sway, și companiile britanice Kelpi și Notpla investesc masiv în soluții de ambalaje biodegradabile pe bază de alge.