-
500 g ardei kapia
-
200 g vinete
-
40 g ulei
-
15 g oțet de mere
-
1 linguriță de zahăr
-
1 ardei iute
-
1 cățel de usturoi
-
sare, circa 15 g
Procedeu
Mai jos o rețetă adaptată la bucătăria de apartament, cu ardeii și vinetele coapte în air fryer, pentru a evita fumul și mirosul, direct pe flacără. Se spală ardeii și vinetele, iar acestea din urmă se înțeapă din loc în loc cu o furculiță.
Așează toate legumele în coșul friteuzei cu aer cald și lasă-le la 190°C timp de 20 de minute, întorcându-le la jumătatea intervalului de timp. Când sunt bine coapte, scoate-le și lasă-le să se răcească. Ardeii sunt copți când coaja lor se desprinde, iar vinetele sunt gata când furculița pătrunde ușor înăuntru.
După ce s-au răcit, îndepărtează coaja legumelor, scoate semințele și nervurile interioare ale ardeilor. Apoi pune-i împreună cu vânăta într-un blender. Mixează-le până obții o compoziție cu textură nu prea fină. Alternativ, se poate realiza aceeași operațiune și manual, cu un cuțit și un tocător.
Mută compoziția într-un bol și adaugă ardeiul iute tocat, zahărul, oțetul și jumătate din cantitatea de ulei. Amestecă bine până când ingredientele sunt complet omogenizate.
Separat, curăță cățelul de usturoi și călește-l câteva la foc mic într-o tigaie antiaderentă cu restul de ulei.
Când usturoiul s-a rumenit ușor, scoate-l și adaugă legumele mixate. Acoperă cu un capac și gătește la foc mic timp de 10 minute, amestecând ocazional. Apoi potrivește de sare și continuă gătirea încă 10 minute la foc foarte mic, amestecând din când în când. Sosul trebuie să se îngroașe, până când capătă o consistență asemănătoare cu cea de zacuscă.
Dacă vrem să conservăm preparatul pentru iarnă, transferăm rapid în borcane și închidem ermetic. Dacă nu, tranferăm într-un bol și când e rece dăm la frigider. Rezistă câteva zile la frigider.