Ai încercat toate dietele? Poate e timpul să nu mai urmezi niciuna / Tania Fântână (nutriționist): Mâncatul intuitiv este o abordare care spune: „Corpul tău știe ce are nevoie. Trebuie doar să-l asculți”

Tania Fântână explică ce este deficitul caloric Sursa foto: Pixabay / PNG Wing (colaj G4Food)

Trăim într-o lume în care de multe ori nu mai știm care este calea aceea de mijloc, drumul acela simplu, natural de urmat pentru noi.
Suntem tot mai obosiți și preocupați, tot mai debusolați pe diverse subiecte.

Cât privește mâncarea iarăși nu mai știm ce să alegem: câte mese să luăm pe zi, care sunt combinațiile corecte, ce să mâncăm seara, să mâncăm gătit sau crud?. Subiectele în contradictoriu sunt la orice pas.

Ce ziceți să uităm tot ce am citit până acum despre nutriție și să ne ascultăm corpul, să decidem cu mintea noastră de adulți și nu cu mintea altora?

Avantajul cel mai mare al mâncatului intuitiv este că nu mai împarte mâncarea în bună și rea, vine cu relaxare și nu este greu de urmat.

Dacă ești o persoană care a trecut prin multe diete drastice, dacă ești debusolat și dezamăgit de acest subiect poate că este o metodă bună de a te împrieteni cu mâncarea.

Mâncatul intuitiv este o abordare care spune: „Corpul tău știe ce are nevoie. Trebuie doar să-l asculți.”

Concret, e vorba despre:

  • Mâncat atunci când îți este foame reală

  • Oprit de la masă atunci când ești sătul

  • Renunțarea la vină și la reguli alimentare stricte. Nu te mai simți vinovat că ai încălcat nu știu ce algoritm strict de mese

  • Alegerea alimentelor care te hrănesc, dar și care îți aduc plăcere. Faptul că poți strecura și alimentele preferate vine cu o mare relaxare emoțională. Practic, nu te mai simți îngrădit și dornic să rupi acest stil de a mânca.

A fost creat ca metodă oficială în anii ’90 de două nutriționiste americane (Evelyn Tribole și Elyse Resch), și de atunci a ajutat milioane de oameni să-și refacă relația cu mâncarea.

  1. Renunță la mentalitatea de dietă
    Nu există „alimente interzise”. Nu există „trucuri” pentru a păcăli foamea. Ești liber(ă) să alegi ce vrei, când vrei, cum vrei.

  2. Ascultă-ți foamea
    Foamea reală e un semnal natural, nu un dușman. Învață să recunoști semnalele subtile: oboseală, iritabilitate, scăderea concentrării. Sigur că îți trebuie o stare de liniște și echilibru cu tine ca să nu te repezi în mâncare de fiecare dată când te simți obosit sau supărat de ceva.

  3. Respectă semnalul de sațietate
    Mănâncă suficient încât să te simți confortabil, nu plin(ă) până la refuz. Pentru asta trebuie să mesteci prelung mâncarea, să o mănânci într-o atmosferă de relaxare, nu pe fugă pe colțul unui birou.

  4. Uită de regulile stricte
    Permite-ți să mănânci orice, fără vină. Atunci tentația de a „exagera” dispare. Atunci când mănânci destul de des alimente gustoase, care îți plac, nu simți nevoia să „rupi norii” la final de săptămână sau în vreun concediu. Ești în pace cu tine și cu alegerile tale și asta îți dă un sentiment de control.
    Nu lua însă această libertate și transform-o într-o petrecere zi de zi. Nu uita că vrei să dai jos câteva kilograme. Alege și alimente nutritive, nu numai făinoase sau dulciuri.
  1. Alege cu blândețe alimentele
    Întreabă-te: „Ce îmi face bine acum?” Uneori răspunsul e salată. Alteori e o prăjitură. Ambele sunt OK, dacă le alegi conștient. Alege cât mai des din categoria alimentelor sănătoase: proteine slabe, legume și fructe. Educa-ți gustul!

Alte tehnici care te ajută să adopți acest stil de viață se referă la:

  • Mâncat fără distracțiile social media. Pune telefonul jos și nu te uita la televizor atunci când mănânci. Mâncatul conștient îți aduce numai beneficii

  • Înainte să te așezi la masă întreabă-te dacă îți e foame cu adevărat sau nu. Dacă mănânci pentru că altcineva din casă mănâncă sau pentru că te plictisești și ai face ceva;

  • La mijlocul mesei, oprește-te și evaluează: „Îmi mai este foame sau sunt deja mulțumit(ă)?”

  • Caută să te simți bine după masă, nu vinovat(ă) sau greoi(e).

Nu transforma mâncatul intuitiv într-o petrecere continuă. Nu înseamnă că poți mânca alimente calorice la discreție și că o să mai și slăbești din asta.

Mâncatul intuitiv este poate cea mai frumoasă formă de auto-respect: îți asculți corpul, îl hrănești, îl onorezi.

Nu este o dietă. Este un mod de viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *