Aditivi alimentari care cresc riscul de diabet de tip 2 / Sunt des utilizați la prăjituri sau înghețată

Aditivi alimentari nesănătoși se găsesc în prăjituri Foto: Pexels

Diabetul de tip 2 este una dintre afecțiunile cu cea mai mare incidență în ultimii ani. Pe lângă stilul de viață sedentar, alimentația este principalul factor care duce la declanșarea bolii. Se estimează că aproximativ 530 de milioane de adulți trăiesc cu diabet, 98% fiind de tip 2. Unele tipuri de aditivi alimentari ar putea fi asociate cu această afecțiune.

Cercetările au arătat încă în urmă cu mai mulți ani că până și un consum moderat de alimente ultraprocesate crește riscul de diabet de tip 2. Aceste alimente conțin, în general, cantități mari de zahăr, grăsimi, sare și aditivi alimentari.

Studiul a fost realizat de către cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu (INRAE) și de la Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală (INSERM) din Franța și a relevat faptul că șapte aditivi alimentari, emulgatori specifici găsiți în alimentele ultraprocesate, prezintă probabil cel mai mare risc de diabet de tip 2.

Studiul a fost publicat recent în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Ce sunt emulgatorii de aditivi alimentari

Emulgatorul este un aditiv alimentar ce ajută la combinarea a două ingrediente ce nu se amestecă în mod normal, precum apa și uleiul. Emulgatorul joacă rolul unei bariere între cele două ingrediente, însă permite formarea unei emulsii stabile a acestora.  De asemenea, au și rolul de a reduce gradul de vâscozitate, de a controla cristalizarea și de a preveni separarea ingredientelor, potrivit drmax.ro.

Potrivit profesorului universitar Bernard Srour și co-autor principal al acestui studiu, emulgatorii sunt printre cei mai frecvent utilizați aditivi în alimentele procesate. El a explicat pentru Medical News Today, el a explicat unde se găsesc de obicei acești aditivi alimentari. „Sunt adesea adăugați în alimentele procesate și ambalate, cum ar fi anumite prăjituri, biscuiți și deserturi, înghețată, batoane de ciocolată, pâine, margarină și mâncăruri gata preparate, pentru a le îmbunătăți aspectul, gustul și textura și pentru a prelungi durata de depozitare, precum și pentru a putea amesteca substanțe apoase – pe bază de apă – cu substanțe pe bază de ulei”, a spus el.

Care sunt cei mai nesănătoși aditivi alimentari

Pentru acest studiu, Srour și echipa sa au analizat datele medicale de la peste 104.000 de cetățeni francezi. Aceștia au participat la studiul NutriNet-Santé web-cohort între 2009 și 2023.

Pe parcursul a 14 ani, participanții au furnizat cel puțin 2 zile de înregistrări dietetice la fiecare 6 luni. Alimentele consumate au fost comparate cu bazele de date pentru a identifica prezența și cantitatea de aditivi alimentari.

După primii șapte ani de studiu, cercetătorii au identificat șapte aditivi alimentari asociați cu un risc crescut de diabet.

Aceștia sunt:

– fosfatul tripotasic (E340) – risc crescut cu 15% la fiecare creștere a consumului cu 500 mg pe zi

– gumă de guar (E412) – risc crescut cu 11% la fiecare creștere a consumului cu 500 mg pe zi

– gumă de xantan (E415) – risc crescut cu 8% la fiecare creștere a consumului cu 500 mg pe zi

– esteri mono- și diacetiltartric de acid mono- și digliceride ale acizilor grași (E472e) – risc crescut cu 4% la fiecare creștere a consumului cu 100 mg pe zi

– citrat de sodiu (E331) – risc crescut cu 4% pentru fiecare creștere a consumului cu 500 mg pe zi

– caragenani (caragenani totali și E407) – risc crescut cu 3 % pentru fiecare creștere a consumului cu 100 mg pe zi

– gumă arabică (E414) – risc crescut cu 3% la fiecare creștere a consumului cu 1.000 mg pe zi.

Cea mai neașteptată constatare a fost că acești aditivi au apărut printre ingredientele unor alimente și băuturi considerate sănătoase.

„Două studii de cohortă ale grupului nostru au arătat asocieri între expunerea la diverși emulgatori aditivi alimentari și un risc crescut de boli cardiovasculare și de cancer”, a continuat Mathilde Touvier, director de cercetare la INSERM, coordonator al cohortei NutriNet-Santé și co-autor principal al acestui studiu. „Din câte știm noi, nu s-a efectuat încă o astfel de investigație pentru a evalua riscul de diabet de tip 2. Prin urmare, am decis să analizăm aceste asocieri în cohorta NutriNet-Santé, deoarece dispunem de date detaliate și repetate privind alimentația – inclusiv mărcile comerciale ale alimentelor consumate – împreună cu o urmărire îndelungată”, a mai spus ea.

În viitor, a precizat Touvier, echipa va cerceta potențialele mecanisme care stau la baza acestei asocieri. Acestea sunt neclare în prezent.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *