Tot mai multe cafenele oferă alternative la laptele de vacă, precum laptele de soia, ovăz, migdale și chiar cânepă.
Însă, deși există numeroși înlocuitori ai laptelui, nu toți sunt potriviți pentru a fi adăugați în cafea, conform unui reportaj publicat de Daily Mail și citat de 20 minutos.
Publicația spaniolă redă explicațiile lui Hunter Wren Miele, care a lucrat timp de 12 ani ca barista în Statele Unite: „Poate că nu îți dai seama, dar ceea ce pui în băutura ta s-ar putea să nu-o facă întotdeauna mai bună”, spune el.
„Anumite ingrediente pot masca notele naturale dulci, afumate și aromate ale cafelei și o pot distruge complet, lăsând în urmă doar rămășițele triste a ceea ce ar fi putut fi răsfățul tău perfect de dimineață.”
Laptele de cocos
Primul lapte pe care ar trebui să-l eviți în cafea este laptele de cocos. Spre deosebire de aromele subtile ale laptelui de ovăz sau de migdale, laptele de cocos are un profil de gust foarte puternic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Deși este ideal pentru gătit sau smoothie-uri cu fructe, adăugarea acestuia într-o ceașcă fierbinte de cafea poate acoperi complet aroma originară a acesteia. În loc să simți „notele dulci, afumate și aromate” ale cafelei, te vei confrunta cu un puternic gust tropical.
În plus, laptele de cocos, bogat în grăsimi și carbohidrați simpli, nu oferă aceiași nutrienți pe care îi au alte alternative ale laptelui. De fapt, doar o cană de lapte de cocos reprezintă aproape un sfert din aportul zilnic recomandat de grăsimi saturate pentru un adult.
Laptele de orez
Următorul ingredient interzis pe lista lui Miele este laptele de orez. Persoanele care au alergii la alimente precum nucile, lactatele sau soia aleg adesea laptele de orez ca substitut.
Deși barista este de acord că este o alegere bună pentru smoothie-uri și cereale, el afirmă că „nu are ce căuta într-o ceașcă de cafea”. Cele mai bune tipuri de lapte pentru a îndulci cafeaua sunt cele cremoase, însă laptele de orez este subțire și apos.
La fel ca laptele de cocos, acesta este greu de spumat, așa că nu este deloc recomandat pentru cappuccino sau latte. Fiind compus în mare parte din apă și orez măcinat, are un gust delicat, dar ușor dulceag. Totuși, când este adăugat în cafea, laptele de orez doar diluează băutura și îi transferă un gust amar.
Frișca pentru cafea
Hunter Wren Miele avertizează și asupra utilizării de frișcă în cafea. Deși arată ca un produs lactat, acest ingredient nu conține deloc lapte în multe cazuri.
În schimb, apa, uleiul vegetal și zahărul sunt cele care îi oferă textura cremoasă și gustul dulce.Este extrem de procesată și bogată în zahăr. Unele branduri conțin aproximativ 5 g de zahăr per lingură.
Lăsând la o parte avertismentele legate de sănătate, frișca poate ascunde amăreala unei cafele de slabă calitate, dar acoperă și notele complexe dintr-o cafea artizanală bună și mai scumpă.