Etichetele fructelor de pădure provenite din afara Uniunii Europene atent verificate/Producătorii iberici vor să se asigure că importatorii respectă aceleași reguli va și ei

fructe de pădure foto: Pexels/Public Domain Pictures

Sectorul fructelor de pădure din Spania, reprezentat de UPA Huelva, va fi extrem de vigilent în privința viitoarei campanii de fructe de pădure provenite din țări terțe. Secretarul general al organizației, Manuel Piedra, lansează un avertisment clar: „Vom fi foarte atenți la produsele care trec granița pentru a ne asigura că respectă normele europene privind etichetarea, care trebuie să includă obligatoriu originea”, notează agroinformacion.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Scopul organizației este, astfel, de a garanta trasabilitatea și siguranța alimentară. Manuel Piedra reamintește că Regulamentul UE 2023/2429 privind comercializarea fructelor și legumelor este foarte strict în ceea ce privește etichetarea și, din acest motiv, solicită ca toate produsele provenite din țări terțe să respecte aceleași cerințe.

„Normativa comunitară este foarte clară în acest sens. În articolul 6 din Regulamentul 2023/2429 se stipulează că mențiunile obligatorii privind marcajul trebuie să fie indicate într-un mod lizibil și clar pe ambalaj, direct sau prin etichetă, și în documentul care însoțește mărfurile. De asemenea, la punctul 4 se precizează că facturile, avizele de expediție și documentele de însoțire trebuie să indice numele și țara de origine a produselor, printre alte informații”, amintește Manuel Piedra.

Așa cum prevede regulamentul european, „din momentul în care produsul este încărcat în camion pentru transport, acesta trebuie să fie însoțit de documente care indică originea”. „Tot ce dorim este ca țările terțe să respecte aceleași reguli care ni se impun nouă, ca agricultori europeni. Să se respecte legislația existentă”, subliniază secretarul general al UPA Huelva.

Aceleași reguli pentru toată lumea

„Nouă ni se aplică reglementările și trebuie să indicăm originea foarte clar pe etichetă și în toate documentele care însoțesc produsul exportat, pentru că este vorba de fructe manipulate și ambalate. În plus, regulamentul privind comercializarea fructelor și legumelor în UE ne obligă în mod expres să declarăm acest lucru pe etichetă și pe avizul de expediție. Noi suntem obligați să le etichetăm și dorim doar ca și celelalte țări să aibă aceleași reguli, să respecte normele, astfel încât toți să putem concura corect. De aceea vom fi foarte atenți și vom denunța toate produsele care nu respectă aceste norme”, afirmă Manuel Piedra.

În concluzie, el subliniază că „tot ce dorim este să garantăm trasabilitatea fructelor de pădure importate și siguranța alimentară a consumatorilor spanioli și europeni. Considerăm că toate produsele care intră pe piața Uniunii Europene trebuie să respecte toate cerințele sanitare și de origine, motiv pentru care vom denunța orice nerespectare”.

În ceea ce privește autoritățile, el afirmă că „acestea trebuie să își facă datoria. Datorită angajamentului UPA, Ministerul Agriculturii a îmbunătățit controalele la frontieră pentru fructe și legume, dar acestea sunt încă insuficiente și este nevoie de mai multe măsuri. În plus, odată ce produsul intră în provincia noastră, guvernul central trebuie să comunice Junta de Andalucía originea și destinația fructelor de pădure, astfel încât Consiliul regional – care are competențe în materie de etichetare – să dispună de toate informațiile și să verifice că produsele care intră prin Huelva au clar menționată proveniența, pentru a preveni eventuale fraude legate de etichetare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *