GALERIE FOTO | TOP 5 locante în Skala Potamia – ghidul (penultim, pentru că se referă doar la zona Chrisi Akti) cu mâncare bună în 2025 / Apropo, cam trebuie să uitați de muzica live anul ăsta. A dispărut exact ca acel „ceva din partea casei la final de masă”

Mâncare grecească Sursa foto: G4Food

Să fac mai întâi o precizare: sunt subiectiv. Dar sunt și antrenat mai mulți ani în ceea ce privește Skala Potamia (cu ale ei 2 așezări componente, adică Chrisi Akti – la dreapta plajei-rezervație protejată cum te uiți spre mare, și Chrisi Ammoudia, la stânga). Fără prea multe detalii inutile, vă spun criteriile mele pentru alegerile de mai jos:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -
  • mâncare (gust, diversitate, reprezentativitate pentru gastronomia locală);
  • servire (anul ăsta am simțit, pentru prima dată în ultimii 5 ani, că grecii „dau în nas” spre finalul programului – ospătarii mai uită comenzi, le mai încurcă, îi vezi târând picioarele – și nu e cazul să te superi pe ei dacă înțelegi cât de mult muncesc în fiecare zi);
  • poziționare / view / accesibilitate;
  • prețuri.

Hai și Topul:

1. Taverna Akrogiali

Pe promenadă fix la 1 metru de apa mării, dar nu chiar în zona cu „hâțâială” turistică și locuri de joacă pentru copii, la Akrogiali găsești acea atmosferă de familie (vezi 2 generații de proprietari luând comenzi și servind la mese, sunt poligloți și zâmbitori – păcat că nu iau rezervări).

Pește, fructe de mare, musaca, giouvetsi (vită cu paste orzo și sos de roșii), brânză feta învelită în semințe de susan făcută la cuptor, cu miere – și mai ales soutzoukakia (descriși în meniul românesc drept „mici grecești”) – WOW! Deserturi bune de tot – recomand cataiful cu înghețată de vanilie, miam-miam!. Cam 120-140 euro / 4 persoane

Taverna Akrogiali
Sursa foto: Booking.com

2. Taverna Krambousa

Aflat chiar în zona de „capcane pentru turiști” din Chrisi Akti, se distinge de toate celelalte (care, între noi fie vorba, nu-s chiar „odioasele capcane” de pe la noi, ci mult mai pricopsite – atât ca mâncare, cât și ca servire) prin miel Kleftyko, stifado de vită (vită cu „sosuleanu de vis”), pește și fructe de mare – ba, între noi fie vorba, găsești chiar și o minimă selecție competentă de vinuri grecești, câteva cocktailuri – e ce trebuie! Tot cam 120-140 euro / 4 adulți – la fel ca și la Akrogiali, nu vorbim de băut vinuri la sticlă (sau nu mai mult de o sticlă, dacă începi cu vreun aperitiv și beri).

Taverna Krambousa
Sursa foto: Taverna Krambousa

3. Green Sea Restaurant

Au și o plajă proprie cu nisip bun de tot, dar mai ales – pentru scopurile acestui articol – highlight-ul cred că îl constituie caracatița la grătar sau cea cu tabouleh și soutzkoukakia (micii grecești despre care am pomenit la Akrogiali) cu un sos de roșii grozav pe deasupra. Menționez aici faptul că au cartofi prăjiți „de casă” și o selecție de măsline grecești din diverse regiuni ale țării, dar și alte bunătăți, câtă vreme NU vrei neapărat să-ți „rupi fâșul cu scofeturi de snobi”, ci te mulțumești cu recomandările destul de oneste ale ospătarilor.

Green Sea Restaurant
Sursa foto: Green Sea Restaurant

4. Fast Food MOLOS (gyros-erie bună-bună!)

Sar un pic din schemă cu prețul la berea la halbă (6 euro, față de 4,5-5 euro în restul stațiunii), dar gyrosul e chiar ce trebuie – atât din punct de vedere al condimentelor, cât și din cel al suculenței, crocănțelii, mărimii porției etc (eventual, dacă vă știți amatori, cereți niște extra-ceapă, la asta se cam zgârcesc inutil). Ideal pentru prânz, când au „umbră de zid”, și nu de umbrele, sau seara după ce soarele se ascunde în spatele crestei muntoase de deasupra localității. 10-12 euro gyrosul la farfurie „cu de toate”, 6 euro berea, n-au din păcate nici aperitive și nici digestive (de băut, mă refer), dar găsiți vreo 2-3 retsine, dacă sunteți genul „ăla” (ca mine).

Fast Food - Molos
Sursa foto: Facebook Fast Food – Molos

5. Thribas – nu la plajă, ci la drumul auto principal – bun-bun!

De familie, mișto de tot, încercați neapărat OMO (sper că nu greșesc, poate-o fi OBO dar puteți întreba patronul, e de treabă – e vorba de o brânză mai specială la vas mic de fontă – merge vis și cu ouzo-ul cu care e “finisat” la masă, în fața clientului, dar și cu tsipouro cu anason). Chiftelele de dovlecel sunt printre cele mai reușite mâncate de mine în ultimii 10 ani oriunde în Grecia, cu aspect și textură mai degrabă de falafel, dar mai mari și super-gustoase. Printre puținele locuri de anul ăsta unde mai primești ceva din partea casei la final, prețurile sunt ceva mai mici decât la “rândul 1 de la plajă” (aprox 100-120 euro / 4 adulți fără vin la sticlă) dar atmosfera e bună, designul a fost upgradat cu preocupare pentru farfurii specializate și ceva show la masă – pe scurt, are aparența cea mai “autentic locală modernă” dintre cele încercate de mine în tura asta de litoral.

Thribas
Sursa foto: Thribas

Că tot am zis să uitați de muzica live, dispariția acesteia e un trend din ce în ce mai vizibil în toată Grecia turistică în ultimii ani – ca și dispariția a „ceva din partea casei la final de masă”. Am mai precizat și câ prețurile sunt “fără vin la sticlă”, al cărui preț depășește mai peste tot 35 euro. Judecată, însă, pe de-a-ntregul, experiența Skala Potamia rămâne și în 2025 una satisfăcătoare, chiar dacă “oamenii răi” consideră Thassos-ul un “Sector 7 al Bucureștilor”. S-aveți drumuri bune și bucurii vă doresc!

Și câteva poze:

Mâncare grecească
Sursa foto: G4Food
Mâncare grecească
Sursa foto: G4Food
Mâncare grecească
Sursa foto: G4Food
Mâncare grecească
Sursa foto: G4Food
Mâncare grecească
Sursa foto: G4Food
Mâncare grecească
Sursa foto: G4Food
Mâncare grecească
Sursa foto: G4Food
Mâncare grecească
Sursa foto: G4Food
Mâncare grecească
Sursa foto: G4Food
Mâncare grecească
Sursa foto: G4Food
Mâncare grecească
Sursa foto: G4Food
Mâncare grecească
Sursa foto: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *