Un cunoscut lanț românesc își cere insolvența: „E o luptă de supraviețuire pe care n-o înțelege nimeni din piață” / Are peste 400 de angajați

Noodle Pack Sursa foto: Facebook Noodle Pack

După un deceniu pe piața locală și o extindere care a ajuns până în Viena, lanțul românesc de restaurante Noodle Pack a depus recent cererea de intrare în insolvență. Rețeaua fondată de antreprenorii Daniel Tișea și Samuel Hanuseac operează în prezent 38 de restaurante, dintre care unul în Austria, și are peste 400 de angajați. În 2022, compania inaugura și primul său drive-thru, conform Profit.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Cererea vine în contextul în care datoriile companiei au ajuns anul trecut la 47,9 milioane de lei, sumă care nu include restanțe către ANAF. Profit.ro notează că, în decembrie 2024, au fost depuse deja două solicitări de insolvență din partea unor creditori, pentru care instanța nu stabilise încă termene de pronunțare.

Paradoxal, anul 2024 a adus o creștere de 4% a cifrei de afaceri pentru Noodle Pack, care a raportat vânzări de 103,4 milioane lei și un profit net de 267.462 lei, revenind astfel pe plus după pierderile de 1,8 milioane lei din anul precedent. Totuși, presiunea financiară asupra companiei a crescut, în special din cauza costurilor generate de parteneriatele cu platformele de livrare și a scăderii traficului în mall-uri.

„Dezvoltarea fulminantă a mediului online a schimbat foarte mult comportamentul consumatorilor, comenzile prin platformele de delivery înregistrând o creștere exponențială, mai ales după perioada pandemică”, declara Daniel Tișea, în decembrie. El avertiza însă că „deși impactul acestor platforme pare pozitiv la început, în realitate, taxele percepute de acestea «mănâncă» un procent semnificativ din încasările jucătorilor din HoReCa”.

Conform datelor din piață, comisioanele impuse de livratori pot ajunge până la 40%, la care se adaugă și alte taxe suportate de antreprenori. În aceste condiții, Tișea sublinia: „Odată ai partenerul, cum e la noi, suntem doi co-fondatori, apoi mai ai ca asociat, pe lângă cei doi parteneri, statul la care tu trebuie să-i plătești în funcție de reglementările din țara în care îți desfășori activitatea. Și în România taxele au crescut și cresc tot mai mult, adică presiunea e tot mai mare pe mediul privat. Pe lângă asta, după pandemie a mai apărut un asociat în business (platformele de delivery) care îți ia și el un procent. Și atunci, tu muncești ca să dai procent la stat, să dai procent la delivery și la final te uiți pe marja ta de profit și îți dai seama că aproape nu există”.

Un alt factor care a contribuit la dezechilibrul financiar al rețelei este scăderea traficului în centrele comerciale, cu până la 20%, în funcție de locație. „Cumpărăturile se fac mai mult în online. Vedem operatori mari și retailerii mari pe fashion care și ei au închis puncte de lucru pentru că lumea a cumpărat și cumpără mult din online, unde nu mai ai costuri de chirie sau alte costuri. Pe lângă asta, mai este și puterea de cumpărare, care a scăzut. Omul intră în mall, dar cheltuie mai puțin decât înainte. În mod normal, sunt foarte puțini cei care se duc la mall doar ca să mănânce”, explica Tișea.

Segmentul de restaurante cu servire rapidă (QSR), din care face parte și Noodle Pack, se bazează pe „marea masă”, o categorie afectată direct de scumpiri. „Nu putem să transferăm toate scumpirile în prețul final și, atunci, e o luptă de supraviețuire pe care n-o înțelege nimeni din piață. Ar trebui gândit fluxul financiar total diferit în așa fel încât omul să poată să consume, să scoată bani din buzunar”, mai afirma Daniel Tișea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *