Popularitatea steviei este în creștere, potrivit thehealthy.com, chiar și în contextul în care alți îndulcitori artificiali pierd teren. Dar de unde provine acest înlocuitor de zahăr, are efecte secundare și este sigur pentru consum?
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Stevia, îndulcitor natural, cu „zero” calorii
Când stevia a apărut pe piața din SUA în 2008, mulți nutriționiști au fost entuziasmați de potențialul său pentru sănătate.
În sfârșit exista un îndulcitor „natural”, cu zero calorii, de până la 300 de ori mai dulce decât zahărul. Se spera că stevia va sprijini eforturile de pierdere în greutate, fără a sacrifica gustul alimentelor, și că va avea un rol important în controlul diabetului. Unele dintre aceste speranțe chiar s-au concretizat.
Stevia continuă să fie populară, în parte datorită creșterii cazurilor de diabet, dar și tendinței alimentare axate pe produse naturale, pe bază de plante. În timp ce utilizarea altor îndulcitori artificiali a scăzut, vânzările de produse care conțin stevia au crescut cu 16% între 2017 și 2018, potrivit unui sondaj Nielsen.
Ce este stevia?
Derivată din planta sud-americană Stevia rebaudiana, acest îndulcitor mai este cunoscut sub denumirile de rebaudiozid A, reb-A sau rebian. Planta conține glicozide de steviol, utilizate ca îndulcitori. Stevia se găsește în băuturi, deserturi, gumă de mestecat, produse de panificație, dulciuri, iaurturi și pliculețe pentru băuturi, dar poate fi folosită și la gătit acasă.
Este sigur consumul de stevie?
Stevia este considerată un ingredient „recunoscut în general ca sigur (GRAS)” de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). Totuși, acest lucru nu se aplică frunzelor de stevia și extractelor brute, care nu au fost aprobate de FDA pentru consum alimentar.
La început au existat îngrijorări legate de faptul că stevia ar putea crește riscul de cancer sau probleme de reproducere, pe baza unor studii pe animale. Grupul de supraveghere Center for Science in the Public Interest (CSPI) a cerut FDA să nu acorde statutul GRAS. Însă, după mai bine de 10 ani pe piață, stevia este considerată sigură chiar și de către CSPI, deși organizația dorește în continuare mai multe studii pentru a confirma pe deplin siguranța acesteia.
Stevia: posibile beneficii pentru sănătate
Controlul nivelului de zahăr din sânge este esențial în gestionarea diabetului, iar unele alimente au un impact mai mare decât altele. Stevia nu crește glicemia, explică nutriționista Leah Kaufman, educator certificat pentru diabet în cadrul programului de control al greutății de la NYU Langone, New York. „Stevia este o alternativă bună și sigură pentru pacienții cu diabet”, spune ea.
Există chiar și dovezi care sugerează că stevia ar putea avea beneficii dincolo de simpla reducere a zahărului. Un studiu din 2017, publicat în Nature Communications, realizat de cercetători de la Universitatea din Leuven, Belgia, a arătat că stevia stimulează o proteină esențială pentru percepția gustului și implicată în eliberarea insulinei după masă. Insulina este hormonul produs de pancreas care reglează nivelul glicemiei.
Asociația Americană pentru Diabet și Asociația Americană a Inimii este de acord că stevia poate fi benefică pentru persoanele cu diabet dacă este folosită cu moderație și nu este compensată ulterior prin consumul unor cantități mari de calorii.
Autoritățile europene (EFSA) și Comitetul comun FAO/OMS pentru aditivi alimentari au stabilit o doză zilnică acceptabilă de maxim 12 mg pe zi, echivalentul a aproximativ 40 de pliculețe pentru o persoană de 68 kg, precizează Kaufman.
Stevia și pierderea în greutate
Stevia este un bun înlocuitor pentru zahărul obișnuit deoarece nu conține calorii. „Cei care aleg să înlocuiască zahărul cu stevia pot beneficia de această alternativă; cu toate acestea, pierderea în greutate nu este garantată”, spune Kaufman.
De fapt, un mic studiu din 2016 a arătat că participanții care au consumat dimineața o băutură îndulcită cu stevia au compensat prin consumul unei mese mai consistente la prânz.
„Da, vei consuma mai puține calorii dacă folosești stevia în loc de zahăr”, afirmă David Levitsky, prof. dr. în divizia de științe nutriționale la Universitatea Cornell.
„Teoretic, acest lucru ar putea duce la pierderea în greutate în timp, dar este foarte greu de demonstrat în studii. Pentru a pierde în greutate, acesta este doar un mecanism, dar nu te va ajuta să pierzi 45 de kilograme. Reducerea grăsimilor, controlul porțiilor și mâncatul doar când îți este foame sunt metode mult mai eficiente decât înlocuirea zahărului cu stevia”, spune prof. Levitsky.
Ce gust are stevia?
Are gust de zahăr? Nu chiar, spune Levitsky: „Nu vei găsi niciodată un îndulcitor care să aibă exact gustul zahărului”.
Stevia provine dintr-o plantă, ceea ce reprezintă un avantaj pentru multe persoane care preferă alimente naturale.
Pentru că este extrem de dulce, este nevoie de o cantitate foarte mică, astfel că stevia este adesea amestecată cu un „agent purtător” mai voluminos, cum ar fi eritritolul sau dextroza (un zahăr derivat din porumb), care îi oferă și un aspect și o textură mai asemănătoare cu cele ale zahărului.
„Stevia pe care o cumperi din magazin poate fi amestecată cu Reb-A sau eritritol, un alcool de zahăr care poate avea efecte negative asupra tractului gastrointestinal și poate cauza probleme digestive la unele persoane”, avertizează Kaufman. Alcoolii de zahăr se găsesc în multe gume de mestecat sau bomboane fără zahăr (nu neapărat împreună cu stevia), iar consumul în exces poate provoca diaree.
„Asigură-te că citești etichetele, ca să știi exact ce conține îndulcitorul tău”, adaugă ea.
