Uniunea Uniunilor Agricultorilor și Crescătorilor de Animale, una dintre cele mai importante organizații de profil din Spania, avertizează asupra unei crize grave care amenință sectorul sfeclei de zahăr, cu scăderi semnificative ale prețurilor plătite agricultorilor, ceea ce a dus la o reducere de aproximativ 40% a suprafețelor cultivate. Organizația solicită sprijinul administrațiilor publice pentru a evita dispariția acestei culturi, aflăm de pe platforma agroinformacion.com.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Organizația acuză scăderea semnificativă a prețurilor la zahăr — de la 619 la 540 de euro pe tonă în actuala campanie — drept principala cauză pentru care agricultorii care cultivă sfeclă au văzut o reducere de aproximativ 40% a veniturilor obținute din vânzarea producției. „Producătorii de sfeclă suntem cu spatele la zid și vor distruge această cultură în timp ce autoritățile stau cu mâinile în sân”, afirmă reprezentanți ai Uniunii Uniunilor. Restructurarea industrială în curs acționează ca un accelerator al unui proces început cu mai mult timp în urmă.
Creșterea costurilor de producție din ultimii ani, combinată cu presiunea reglementărilor de mediu care au interzis utilizarea celor mai eficiente substanțe active pentru protecția fitosanitară a sfeclei, precum și scăderea randamentelor, fac ca producția să devină nesustenabilă. Aceasta este menținută doar datorită ajutoarelor directe și altor plăți pentru asumarea unor angajamente agro-mediu. „Dar la final, ajutoarele pe care le primim ni le scad din prețul sfeclei”, se plânge un purtător de cuvânt al uniunii. Aceasta susțină că restructurarea industrială actuală are drept scop orientarea activității către rafinarea zahărului importat, renunțându-se la producția de zahăr din sfeclă cultivată în Spania. „Singurul lor interes este să acopere necesarul de consum intern de un milion și jumătate de tone… și dacă pentru asta trebuie să distrugă, cu pasivitatea autorităților, un sector agricol tradițional cum este cel al sfeclei, nu le pasă deloc”.
Se solicită, de asemenea, reglementarea și controlul etichetării, astfel încât să se poată distinge clar între zahărul produs din sfeclă națională și cel obținut din zahăr rafinat provenit din alte surse sau țări. Organizația atrage atenția că aceste procese nu apar peste noapte și că necesită demersuri administrative cunoscute de autoritățile regionale de mult timp, fără ca acestea să fi luat vreo măsură pentru a tempera fenomenul.
„Sectorul este acum un castel de cărți de joc care se clatină”
În zonele în care cultura sfeclei este bine înrădăcinată — în special Castilla y León (unde primăvara se cultivă 76% din suprafețele totale din Spania și 8% în regiunile apropiate) și Andaluzia (unde se seamănă toamna și reprezintă 16% din suprafețe) — se înregistrează scăderi importante ale suprafețelor cultivate, scăderi care se vor accentua dacă agricultorii nu vor avea garanții privind preluarea producției la prețuri rezonabile.
Uniunea Uniunilor critică faptul că, în timp ce se vorbește despre necesitatea de a sprijini autonomia alimentară, se permite totodată decăderea acestui sector, în condițiile în care Spania produce doar 25% din zahărul pe care îl consumă, fiind nevoită să importe restul, în mare parte din Franța (60%) și din țări din afara UE. Dintre acestea, Brazilia se remarcă prin faptul că acolo nu se impun aceleași condiții de mediu sau sociale, și nu se aplică aceleași interdicții fitosanitare ca în cazul culturii din Spania. În plus, Brazilia ar beneficia de condiții mai favorabile pentru exportul zahărului în Spania prin acordul Mercosur.
Organizația reamintește că, în actualul context geopolitic, UE încearcă să obțină ratificarea acordului Mercosur până în decembrie, în ciuda opoziției ferme a Franței, care ar putea fi înlăturată prin concesii și garanții.