Dieta solară: în ce constă și de ce acum ar putea fi momentul ideal să o urmezi/ Nu este o dietă minune pentru slăbit, dar aduce beneficii importante la toate nivelurile

dieta solara este un stil de viata Sursa foto: Pexels

Petrecerea cât mai mult timp în aer liber, prioritizarea consumului de fructe de mare, ouă, carne și pește și evitarea luminii artificiale – acestea sunt principalele propuneri ale dietei solare. Platforma spaniolă online Cuidate, dedicată îngrijirii personale, propune o modalitate de a ne hrăni echilibrat și de a păstra, în același timp, conexiunea cu elementele naturii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Maria del Mar Molina, nutriționistă cunoscută în spațiul iberic recomandă petrecerea cât mai mult timp în aer liber – chiar și mesele luate sub razele soarelui

Este vorba despre dieta solară, care, așa cum explică nutriționista María del Mar Molina (@lanutricionadora), autoarea metodei, nu este o dietă clasică de slăbit, ci „un stil de viață, care se referă atât la felul în care mănânci, cât și la felul în care trăiești”. Principiile sale sunt:

  • Expunere zilnică la soare, în fiecare dimineață.

  • Respectarea ciclurilor naturale lumină–întuneric.

  • Evitarea luminii artificiale seara.

  • Post după apusul soarelui.

  • Prioritizarea alimentelor neprocesate: carne, pește, fructe de mare, ouă, organe, supă de oase și fructe/legume locale și de sezon.

Această abordare este dezvoltată de Molina pe baza experienței sale de peste 10 ani în nutriție și wellness și face parte din cartea „Dieta solară”. Scopul este reconectarea cu stilul de viață ancestral: „Este o fuziune între obiceiurile străvechi care ne-au modelat și cerințele lumii moderne. Abordarea redă controlul asupra sănătății, prin revenirea la natură și la rădăcinile noastre”.

„Nu contează doar ce mănânci, ci cum trăiești: expunerea la soare și întuneric echilibrează ritmurile circadiene, reglează hormonii și energia. Alimentația bazată pe nutrienți ancestrali ne reconectează cu esența noastră. Nu este despre renunțare, ci despre restaurare și echilibru.”, susține specialista.

Cu soarele de partea ta

Unul dintre motivele pentru care această dietă e ideală vara este importanța soarelui și a vieții în aer liber. „Soarele este un mare activator metabolic. Reglează vitamina D, esențială pentru absorbția calciului, magneziului și fosforului. Sincronizează ceasul biologic, îmbunătățește digestia și favorizează somnul adânc.”

Molina recomandă petrecerea majorității zilei afară, chiar și mesele să fie luate la soare. Dacă e prea cald, ieșitul afară după masă este o alternativă excelentă: „Lumina solară ne ajută să absorbim mai bine nutrienții. Statul în birou sau în casă ne limitează acest proces.”

Alte beneficii ale plimbării după masă:

  • Îmbunătățește sensibilitatea la insulină.

  • Reglează glicemia.

  • Activează sistemul parasimpatic (digestiv).

  • Plimbările desculț și privitul spre orizont reactivează conexiunea cu natura.

Unul dintre principalele beneficii –  pierderea grăsimii

În volumul menționat sunt evidențiate principalele avantaje ale acestui stil de nutriție și viață:

  • Restabilește echilibrul corp–minte.

  • Redă sănătatea și vitalitatea.

  • Reglează ritmurile hormonale.

  • Previne inflamația și bolile cronice.

  • Îmbunătățește compoziția corporală și calitatea pielii.

  • Oferă energie, sațietate și longevitate.

„Nu e vorba doar de slăbit, ci de optimizarea metabolismului și restabilirea sănătății. Evitarea luminii artificiale noaptea și ultima masă luată pe lumină naturală reglează melatonina și leptina – două hormoni care stimulează arderea grăsimii în somn.”

Mai mult decât atât, nutriționista susține că alimentația pe bază de proteine și grăsimi animale reduce vârfurile de insulină, stimulează sațietatea, reduce poftele și repară celulele, inclusiv pielea.

Care sunt alimentele de bază?

Molina numește acest tip de nutriție „alimentatie sălbatică”, bazată pe produse naturale, dense în nutrienți, de sezon și cu indice glicemic scăzut, cum ar fi:

Pește și fructe de mare .Cele mai nutritive alimente din dietă. Fructele de mare – în special stridiile – sunt cei mai buni antioxidanți solari. Se recomandă consumul lor de cel puțin două ori pe săptămână.

Organe și carne (preferabil provenite de la animale hănite prin pășunat). Deși mulți specialiști nu le recomandă, acestea sunt extrem de bogate în vitamine, minerale, omega-3 și taurină – un antioxidant puternic.

Ouă, unul dintre cele mai bogate alimente în multivitamine naturale, ideale la micul dejun.

Fructe și legume.  Poate părea surprinzător, dar acestea sunt mai puțin importante în acest stil alimentar. Fructele – din cauza fructozei – ar trebui să fie locale, de sezon, preferabil sălbatice (afine, mure, coacăze), și să se evite cele tropicale. Cât despre sucurile de fructe, recomandarea este  să le evităm, fiind considerate un stres inutil pentru ficat.

Cum să faci organele apetisante?

Organele (ficat, creier, rinichi etc.) sunt văzute ca „multivitaminele naturii”:

  • Bogate în glicină, asociată cu producția de colagen și longevitate.

  • Echilibrează raportul glicină/metionină (excesul de metionină duce la inflamații și boli cardiovasculare).

  • Ficatul: bogat în vitaminele A, B, C, D, E, K și în minerale esențiale.

  • Creierul (sesosul): excelent pentru combaterea stresului și migrenelor, bogat în vitamina B5.

Sugestii pentru introducerea organelor în meniu:

  • Paté de ficat cu unt și condimente.

  • Ficat ras în amestec cu carne tocată.

  • Hamburgeri cu organe.

  • Capsule de ficat deshidratat (mai puțin eficiente decât sursele naturale, dar un început bun).

Iată și un exemplu de meniu estival propus de Molina:

Mic dejun (opțional, dacă nu postești)

  • Ouă ecologice cu bacon și avocado

  • Sau ouă cu creveți și avocado

Prânz

  • Carne roșie cu legume de sezon (cantitate redusă, decorativ)

Cină (ușoară, înainte de apus)

  • Fructe de mare (creveți, scoici, caracatiță) cu ulei de măsline și lămâie

Gustări?

Mai bine, nu. Recomandarea este să mănânci de 2–3 ori pe zi (ideal: 2 mese) înainte de ora 19:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *