VIDEO I „Apa trece prin noi, dar nu hrănește celulele” / De ce nu e suficient doar să bei apă vara și ce înseamnă hidratarea reală. Explicația nutriționistul G4Food Tania Fântână

Tania Fântână (nutriționist) Sursa foto: G4Food

Pe timpul verii, tot mai mulți oameni resimt o oboseală accentuată, chiar și atunci când au impresia că „fac totul ca la carte”: mănâncă echilibrat, se hidratează, evită excesele. Nutriționistul G4Food Tania Fântână atrage însă atenția asupra unui fenomen frecvent trecut cu vederea – deshidratarea subtilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„S-ar putea să te confrunți cu deshidratarea subtilă sau ușoară, o stare în care organismul tău nu reține eficient apa, chiar dacă tu o consumi în mod conștiincios”, avertizează Tania Fântână. În astfel de cazuri, apa „trece prin noi, dar nu hrănește celulele”. De vină poate fi lipsa electroliților esențiali – sodiu, potasiu, magneziu și calciu – dar și stresul cronic sau o digestie slăbită.

Simptomele cele mai comune ale acestei forme de deshidratare includ oboseala constantă, amețelile, durerile de cap și senzația de sete persistentă. În plus, culoarea închisă a urinei poate indica faptul că organismul nu reține suficient lichid.

Pentru o hidratare corectă, simplul consum de apă nu este suficient. Nutriționistul recomandă:

  • consumul de apă de cocos 100%, fără adaosuri de zahăr;

  • prepararea acasă a unei băuturi naturale cu apă, sare de mare, zeamă de lămâie și miere;

  • introducerea în alimentație a supei, ciorbelor, iaurturilor lichide și fructelor bogate în apă;

  • evitarea alcoolului, cafelei în exces și băuturilor cu efect diuretic;

  • un aport constant de electroliți, inclusiv prin suplimente, dacă e cazul;

  • atenție la flora intestinală, mai ales după tratamente cu antibiotice, pentru a ajuta intestinul să absoarbă eficient lichidele.

„Mare grijă la episoadele de enterocolite și cele ce provoacă dezechilibre majore de motilitate intestinală. De fiecare dată, trebuie intervenit cu suplimente ce restabilesc echilibrul”, mai spune Tania Fântână.

În final, nutriționistul subliniază importanța unei relații oneste și atente cu propriul corp: „Să fim bine cu noi, în corpul nostru, ar trebui să fie scopul nostru de zi cu zi. De multe ori putem combate boli grave dacă facem asta la timpul potrivit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *