Prețurile globale la alimente au crescut, în iunie: carnea s-a scumpit cu 2,1%, iar uleiurile vegetale cu 2,3% față de luna mai/ Comerțul mondial cu cereale este estimat la 486,9 milioane de tone, în creștere cu 1,2%

preturile mondiale la carne au crescut FOTO: Dreamstime/Carlos Duarte

Indicele global al prețurilor alimentelor, publicat azi, de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a înregistrat o creștere de 0,5% în luna iunie 2025 față de luna precedentă, ajungând la o medie de 128 de puncte.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Comparativ cu iunie 2024, indicele este mai mare cu 5,8%, marcând o tendință ascendentă determinată de majorările de preț la lactate, carne și uleiuri vegetale.

Potrivit FAO, aceste creșteri au fost suficiente pentru a compensa scăderile înregistrate în cazul cerealelor și zahărului.

Lactatele și carnea, principalele motoare ale scumpirilor

Prețurile produselor lactate au crescut cu 0,5% în iunie, susținute în special de scumpirea untului, care a atins un nou record. FAO explică această evoluție prin reducerea ofertei din Oceania și Uniunea Europeană, precum și prin cererea puternică venită din Asia. În același timp, prețurile brânzeturilor au înregistrat a treia lună consecutivă de creșteri.

Carnea a înregistrat o scumpire de 2,1%, stabilind un nou record istoric. Cele mai mari creșteri au fost observate la carnea de vită, porc și miel, în timp ce prețurile cărnii de pasăre au continuat să scadă, oferind un contrast interesant în cadrul acestui sector.

Uleiul de palmier s-a scumpit cu 5%

Indicele FAO pentru uleiurile vegetale a crescut cu 2,3% față de luna mai. Cel mai mult a contribuit uleiul de palmier, care s-a scumpit cu aproape 5%, urmat de uleiul de soia și cel de rapiță. Creșterile sunt atribuite cererii robuste, în special în regiunea asiatică, și temerilor legate de condițiile de producție.

Prețul zahărului a atins cel mai scăzut nivel

În ciuda acestor scumpiri, indicele cerealelor a scăzut cu 1,5%, al doilea declin consecutiv. FAO indică aprovizionarea abundentă din Argentina și Brazilia drept principal factor în ieftinirea porumbului. De asemenea, s-au înregistrat scăderi și la sorg, orz și orez.

În contrast, grâul a făcut notă discordantă, înregistrând o creștere de preț, cauzată de condițiile meteorologice nefavorabile din mai multe regiuni importante pentru producția globală – inclusiv Uniunea Europeană, Federația Rusă și Statele Unite.

Zahărul a continuat să se ieftinească, cu o scădere de 5,2% în iunie, marcând a patra lună consecutivă de declin. Prețurile au atins cel mai scăzut nivel din aprilie 2021.

Previziuni optimiste pentru producția și comerțul mondial cu cereale

FAO și-a revizuit în creștere prognoza privind producția mondială de cereale pentru 2025, estimând un volum record de 2,925 miliarde de tone, cu 2,3% mai mult față de anul anterior. De asemenea, se așteaptă ca producția globală de orez pentru sezonul 2025/2026 să atingă un vârf istoric de 555,6 milioane de tone.

Comerțul mondial cu cereale este estimat la 486,9 milioane de tone, în creștere cu 1,2%, impulsionat de majorarea exporturilor de grâu și orez, acesta din urmă fiind prognozat să atingă un record de 60,8 milioane de tone.

Echilibru fragil în piețele alimentare

Datele FAO din luna iunie reflectă un echilibru fragil în piețele alimentare internaționale, în care evoluțiile meteorologice, cererea globală și dinamica comerțului influențează rapid direcția prețurilor.

În timp ce unele produse esențiale, precum cerealele și zahărul, dau semne de relaxare, alte categorii, cum sunt lactatele și carnea, se confruntă cu presiuni de preț tot mai mari, cu impact direct asupra consumatorilor din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *